Évforduló
2023. szeptember 21.

Drámai ankét

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük "A magyar dráma napját" annak emlékére, hogy 1883-ban ezen a napon volt Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban.

A jeles nap alkalmából a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár, valamint az oroszlányi Rákóczi Szövetség ankétot szervezett, melynek vendége Sipos Kornél producer és Soós Péter filmrendező volt. A két neves szakemberrel Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke beszélgetett.

A rendezvény első részében szóba került a dráma műfaj szerepe és jelentősége, a filmezés világa, a színészekkel való együttműködés, és nem utolsósorban az Oroszlányba is évek óta ellátogató Mozgó Mozi filmvetítés sorozata is.

Ezt követően a vendégek elmesélték, mi inspirálta őket arra, hogy az 1242 - A Nyugat kapujában című történelmi kalandfilmet közösen elkészítsék. Átéléssel beszéltek a film alaptörténetéről, mely a tatárjárás idejében zajlik, továbbá a forgatások nem mindennapi helyszíneiről.

Végezetül a szépszámú hallgatóság nagy örömére egy-egy rövid részletet be is mutattak a forgatás körülményeiről és a film főbb jeleneteiből.

Forrás: Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek