Évforduló
2023. szeptember 20.

Kulturális Örökség Napja

1984-ben Franciaországban, Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára azzal a céllal, hogy a kiemelkedő, széles érdeklődésre számot tartó műemlékek, épületek nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott.

Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek, életünk szerves részei, színhelyei, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei. Fennmaradásuk érdekében elengedhetetlen, hogy szeressük, gondozzuk, karbantartsuk, méltó módon használjuk őket és megfelelő tisztelettel, szakértelemmel nyúljunk hozzájuk.

A közelünkben lévő házakra gyakran rá sem pillantunk, annyira megszoktuk jelenlétüket. De ha eltűnnek – lebontják őket vagy összedőlnek –, a hiányuk azonnal szembeötlő lesz, megbomlik a mindennapi környezetünk, eltűnnek történelmünk vagy gyerekkorunk tanúi.

Azért, hogy igazán otthon érezhessük magunkat hazánkban, nekünk is tennünk kell: ismerjük meg közös épített örökségünket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk is.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek