Évforduló
2023. szeptember 20.

Gyermekek világnapja

A gyermekek világnapját 1954 óta az UNICEF kezdeményezésére tartjuk szeptember 20-án. Ezen a napon a gyermekekre figyelünk, támogatásukra, védelmezésükre és az 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogaikra hívjuk fel a figyelmet.

A gyerekkor kiemelkedő fontossággal bír mindenre: milyenek leszünk később, felnőttként, mit gondolunk magunkról vagy másokról. Ezért rendkívül fontos, hogy minden döntésnél, ami a gyerekeket érinti, számoljunk azok hosszú távú hatásaival is. A jövőnk alapja gyerekeink egészsége, oktatása, védelme.

A gyerekeknek joguk van az egészséges táplálkozáshoz. Magyarországon 2022-ben közel 150 ezer mélyszegénységben élő gyerek volt, és a tendencia növekedést mutat. Noha, minden gyereknek joga lenne ahhoz, hogy ne éhezzen, hogy elemi lakhatási körülményei legyenek.

A gyerekeknek a tanuláshoz is joguk van. Beszédes adat, hogy Magyarországon minden negyedik gyerek funkcionális analfabétaként kerül ki az általános iskolából. Milyen következményei jár ez? Az, aki nem tud értőn olvasni, nem képes értelmezni egy hosszabb, vagy akár rövidebb szöveget, hátrányt szenved: nem képes érvényesíteni saját jogait, érdekeit, rosszabb kilátásai lesznek a munkaerőpiacon és nem utolsó sorban sokkal könnyebben befolyásolható, megvezethető.

Voltaképpen másodrendű polgárként éli az életét. Képtelen különbséget tenni álhír és valódi között, nem tanulta meg a kritikai gondolkodást, ismeretlen számára a forráskritika. Noha, alapvető joga lett volna ahhoz, hogy olyan oktatásban részesüljön, ahol elsajátíthatja ezeket a képességeket, ahol motiválják, és esetleges hátrányait kompenzálja az iskola.

A gyerekek jogai tehát azért is fontosak, mert ők a jövő. Az, hogy hogyan bánunk a gyerekekkel meghatározza, hogy milyen társadalomban fogunk élni. Másfelől pedig azért fontosak a gyerekjogok, mert őket éppúgy megilletik az alapvető emberi jogok, mint a felnőtteket, de éppen kiszolgáltatott helyzetük miatt különleges védelem is megilleti őket.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek