Hír
2023. szeptember 08.

Martost köszöntötték

Ismét nagy érdeklődős kísérte az oroszlányi Rákóczi Szövetség rendezvényét, melyet "Köszöntjük Martost!" címmel tartottak csütörtökön délután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

Az eseményt a szintén felvidéki Imely település delegációja mellett Lazók Zoltán polgármester és dr. File Beáta jegyző is megtisztelte jelenlétével.

Martos a történelmi Komárom vármegye területén, az Alsó-Vágmente és az Érsekújvári-sík találkozásánál, a Nyitra és a Zsitva folyók által közrefogott, lapos, vizenyős területen fekszik.

Ősrégi halásztelepülés, kétségkívül már a honfoglalás idejében benépesült. Az Árpád-házi királyok korában a katolikus egyház kezére került, és több évszázadon át, mint az esztergomi érsekség birtoka szerepelt. A tatárjárás alatt a viruló község elpusztult, majd a tatárok kivonulása után a nádasok közé menekült ősmagyarok közül hat család visszatért. Ennek emlékét őrzi egyik utcája, amelyet ma is Hadházának neveznek.

A 1960-as évek végéig közigazgatásilag Martoshoz tartozó Kingyespusztán volt a Feszty család egyik birtoka és tanyája. Feszty Árpád és a martosiak kapcsolata nem maradt nyomtalanul művészi alkotásaiban sem. Híres körképe, „A magyarok bejövetele” festésekor több jellegzetes magyar arcot a martosi emberekről, asszonyokról formázott meg. Egy évszázaddal korábban pedig nem kisebb személyiség, mint a felvilágosodás magyar költőfejedelme, Csokonai Vitéz Mihály látogatott Martosra.

A rendkívül tartalmas, vetített képes prezentációt Keszeg István polgármester és Jakab Csaba települési képviselő mutatta be a szépszámú hallgatóságnak. Sőt, a rendezvényre magukkal hozták a Martosi Hagyományőrző Egyesület néhány hölgy tagját, akik a híres martosi népviseletben énekeltek és körtáncot jártak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek