Koronavírus
2021. december 22.

Januártól fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan tanárokat

Kedden megjelent az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza, hogy mi történik azokkal a pedagógusokkal, akik december 30-áig nem veszik fel a számukra kötelezően elrendelt, koronavírus elleni oltást.

A jogszabály alapján január 3-ától fizetés nélküli szabadságra küldik őket – ez persze csak azokra az intézményekre vonatkozik, ahol kötelezően elrendelték az oltást, magyarán az állami közoktatásra. Az óvodapedagógusok számára az önkormányzatok tehetnék kötelezővé a vakcina felvételét, de a legtöbb helyen nem tették.

A rendelet azt is rögzíti, hogy emberi erőforrások minisztere – az Operatív törzs javaslatának figyelembevételével – mentesítheti a foglalkoztatottat a fizetés nélküli szabadság alól. Miniszteri határozat alapján a tanév biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, a 2022-es esztendőben ugyanakkor óraadóként csak oltott vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony.

Bár legalább 5000 olyan pedagógus van, aki akkor sem oltatja be magát, ha fizetés nélküli szabadságra küldik, az oktatási államtitkár szerint nélkülük is működőképes marad a közoktatás.

Forrás: 24.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek