Évforduló
2021. február 25.

Emlékezzünk, hogy emlékeztessünk…!

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatát követően 2001-ben emlékeztek meg először a kommunizmus áldozatairól. Azóta minden évben február 25-én tartanak országszerte megemlékezéseket.

Százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Magyarországon is százezrek vesztették életüket, és ennél is többen voltak azok, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Kelet- Közép- Európában elsőként a magyar Országgyűlés döntött arról, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak.

A szovjet hatóságok 1947. február 25-én tartóztatták le jogellenesen, és hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Bírósági tárgyalás nélkül 25 év kényszermunkára ítélték. Közel egy évtizedet töltött börtönökben és munkatáborokban. Ez a nap volt a nyitánya annak a több évtizedes folyamatnak, melynek során – a hazánkban „ideiglenesen” állomásozó szovjet csapatok fenyegető erejére támaszkodva- a kommunisták szisztematikusan eltiporták, megsemmisítették a társadalom azon tagjait, akik bírálták a rendszert, vagy ellenszegültek annak.

Keserű tény, hogy napjainkban is csak becslések vannak a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak a számát illetően. Ezen a napon azokra emlékezünk, akik életüket vesztették éhínségben, börtönökben, kényszermunkatáborokban vagy kegyetlen kivégzések során. A Terror Háza kutatói szerint 1945 és 1989 között több mint 70 ezer embert börtönöztek be politikai okokból Magyarországon. Az 1956-os megtorlás áldozataival együtt 714 embert végeztek ki.

Szovjetunióban összesen 65 ezer magyar gulág áldozatot tartottak nyilván. Ebben a számban nem szerepelnek a járványokban, a tranzittáborokban és az odavezető út során elhalálozottak. A magyar történészek becslése szerint a szovjet kényszermunkatáborokban elhurcolt mintegy 600 ezer magyar közül minden harmadik, vagyis 200 ezer honfitársunk vesztette életét. Jóval többre tehető azoknak a száma, akiket a kommunista diktatúra a hétköznapok valóságában testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozatai voltak azok, akiket kínzókamrákban vallattak, kínoztak meg, hosszú évekre börtönbe zártak. A rendszer áldozatai voltak azok, akiket csoport, politikai vagy vallási hovatartozás miatt üldöztek. A rendszer áldozatai mindazok, akiket hosszú évtizedeken át megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre is emlékezünk, akiket a kommunista rezsim meghurcolt, megalázott.

Az utókor feladata emlékezni és emlékeztetni: az áldozatok vére, szenvedése kötelez minket arra, hogy ne engedjük elfeledett történelmi múlttá válni 20-ik századi kálváriájukat.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek