Koronavírus
2020. március 17.

Éjféltől lezárták Magyarország határait

A koronavírus-járvány miatt lezárták Magyarország határait a személyforgalom elől, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére.

A kormány éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltotta, sporteseményeket legfeljebb - ha vállalják a szervezők - zártkapuk mögött lehet megtartani, "de legjobb, ha úgy se" - közölte a kormányfő. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.

Azt javasolják, hogy családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Az idősek különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kérik őket, legyenek rendkívül óvatosak, tartózkodjanak a lakásukban!

Az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk, a helyhatóságokat pedig kérik, hogy elsősorban erre fordítsák erejüket.

A súlyos gazdasági következményekről a miniszterelnök azt mondta, az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok - például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások -, ahol a baj már "bekopogtatott".

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, jelezve: komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, tegyenek személyes erőfeszítéseket a munkahelyek megtartásáért.

Elmondta azt is, a járvány a költségvetési és gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni. Az intézményi és önkormányzati költségvetések újratervezési támpontjait napokon belül megadják, a magyar gazdaság megsegítését szolgáló intézkedések kidolgozása pedig folyamatban van.

A járvány kezelése hosszadalmas, nehéz folyamat lesz, mindenkitől alkalmazkodást követel majd, az élet az elkövetkező hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktuk. A legfontosabb a következő hónapokban továbbra is az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók munkájának elősegítése, támogatása.

Forrás: index.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek