Hír
2019. augusztus 31.

Bányászemlékek

Két kiállítás is nyílt pénteken, amelyek a bányászmúlt, a bányászhagyományok előtt tisztelegnek.

A művelődési központban a sokak által ismert Szedlák Jánosné munkái várják a látogatókat. A Majk festőjének is nevezett alkotó 1925. március 25-én született Oroszlányon, ami haláláig otthona volt.

A mintegy félszáz képet felvonultató tárlaton Lazók Zoltán polgármester arról szólt többek között, hogy Irénke nénit utodidakta művészként, Závory Zoltán vezette be a festészet titkaiba. Az Oroszlányi Szénbányák Szállító Üzeméből ment nyugdíjba, ahol szállító csillésként dolgozott, és meg is örökítette a bányászat emlékeit.

- Bányarészletek, aknák rajzai, festményei őrizték meg a ma már nem létező szakmakultúra szereplőit, helyszíneit, örökítve ezeket emlékeztetőül az utókorra. Az embert próbáló, három műszakos munka mellett nevelte négy gyermekét, gondozta a kertet, művelte két kis földjét. Férje korai halála miatt a három lány és a fiú továbbtanulása is az ő gondja maradt. Nagyon kevés szabadidejének szinte minden percét az alkotás, rajzolás, festés töltötte ki. Szerény otthonában, ami rendhagyó kiállítóteremként funkcionált, képek, festmények, grafikák díszítették a falakat, az ősi szülői ház egykori kamrájában, a szekrények aljában pedig megszámlálhatatlan mennyiségben álltak képei, s ebből a hagyatékból válogattak a kiállítóhely kurátorai a család engedélyével – fogalmazott a városvezető.

A Bányász Klub Szabad-Tér-Galériájának tablóin Tusrajzok a bányából címmel Zámbó Kornél munkái tekinthetők meg. A nemzetközi hírű festő világéletében realista szemléletű volt, aki a 70-es évek elején, fordult a bánya világa felé, hogy megörökítse az értékteremtő, veszélyes munkát végző, alkotó emberek figuráját. Sok-sok alkalommal járt a bányában és ott a helyszínen, a munkásokkal beszélgetve ecsettel, tollal, tussal, a lámpák fényénél készítette rajzait, amelyekből dokumentarista válogatás várja az érdeklődőket az intézmény előtti területen.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek