Kultúra
2019. April 29.

Oroszlányi tiszteletadás Léván

1849. április 19-én Nagysallónál (ma Tekovské Lužany) zajlott le az 1848-49-es szabadságharc legvéresebb csatája a magyar honvédek és a császári seregek között.

A harcban Görgey Artúr csapataival győzelmet aratott Ludwig von Wohlgemuth altábornagy császári alakulatai felett. A csatatéren 1400 halott és sebesült maradt.

„Csatájok a védelmezett népjog csatája volt, melyet szent eskü, szent kötés ellen zsarnok tiport” – ezt a feliratot vésették 1871-ben Léva hölgyei a nagysallói csatában elesett honvédek tiszteletére emelt obeliszkre, amely közel 200 honvéd tömegsírja mellett magasodik a felvidéki település temetőjében.

A 170 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve vasárnap tartott ünnepséget a CSEMADOK helyi szervezete az emlékhelynél, amelyen részt vett Lazók Zoltán polgármester mellett Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség oroszlányi elnöke is.

A tiszteletadáson Peczár Károly tolmácsolta Csáky Pál európai parlamenti képviselő gondolatait, majd Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség országos alelnöke méltatta a kegyeleti esemény több mint három évtizedes hagyományát.

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen a helyi és anyaországi szervezeteken kívül Oroszlány képviseletében Lazók Zoltán, valamint Nagy Csaba helyezte el a tisztelet virágait a mementó talapzatánál.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek