Hír
2018. december 05.

A bányászok védőszentjére emlékeztek

A Szent Borbála Napok utolsó eseményeként tartottak kedden koszorúzással záruló megemlékezést a 2017-ben felállított Szent Borbála szobornál.

December 4-i névnapján emlékezünk meg róla, akit a tizennégy szent közül a bányászok választottak védőszentjükké. Mint azt Gál Domonkos, nyugdíjas bányamérnök felidézte, a hirtelen és készületlen halál elleni oltalmazónak a legendája a régmúltba nyúlik vissza, születésének ideje bizonytalan. II. Maximinus császárságának idején, Kis-Ázsia északnyugati Izmir városában, élt egy gazdag görög származású pogány, aki Dioskur néven volt ismert. Egyetlen gyermekét, aki rendkívüli szépségével és éles eszével tűnt ki, Borbálának hívták. Dioskur gyűlölte a keresztény tanokat, a keresztényeket, s hogy ezekkel ne érintkezhessen Borbála, egy magas tornyot építtetett, amit nagy pompával és kényelemmel berendeztetett. Ebbe a toronyba záratta be évekre a leányát.

Borbála a toronyba zárva mégis megismerkedett a keresztény tanokkal. Amikor apja férjhez akarta adni, Borbála megtagadta, bevallva, hogy felvette a kereszténységet. Dioskur erre átadta a városbírónak, aki a legválogatottabb kínzásoknak vetette alá, Borbála azonban ennek ellenére életben maradt. Amikor atyja látta, hogy leányát nem tudják megölni, maga ment a kínpadra és sajátkezűleg fejezte le Borbálát. Tettéért rövidesen megbűnhődött, mert Isten villámmal sújtotta halálra.

A megemlékezés szónoka szólt arról is, hogy szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére, s erre a Szeptember 6. utca is emlékeztet Oroszlányban, ami mellett a szobrot állítottak Szent Borbálának.

Az eseményt koszorúzás zárta. Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester mellett az érdekképviseletek és civil szervezetek is elhelyezték virágaikat az emlékhely talapzatánál.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek