Kultúra
2016. április 11.

Rákóczi emlékkiállítás

Mind nagyobb az érdeklődés Oroszlányban a magyar vonatkozású történelmi események bemutatását felkaroló események és tárlatok iránt, így sokan látogattak el az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kiállítótermébe pénteken is, a II. Rákóczi Ferenc halálának évfordulója alkalmából rendezett eseményre, ahol a házigazda intézmény, valamint a helyi Rákóczi Szövetség közös szervezésében kiállítás megnyitóra és vetített képes előadásra került sor.

A programon Takács Tímea igazgató köszöntötte a résztvevőket - többek között Lazók Zoltán polgármestert, File Beáta jegyzőt és Rajnai Gábor alpolgármestert. Elsőként Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség országos alelnöke nyitotta meg az 57 táblaképből álló „Rákóczi- és kuruc emlékek nyomában, Európában” című bemutatót. A gazdag fotódokumentáció végig kíséri a fejedelem életútjának fontosabb állomásait, emlékhelyeit. A rendezvény második részében dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület elnöke tartott vetítéssel egybekötött előadást. Prezentációja bemutatta Rákóczit, születésétől kezdődően az általa vezetett szabadságharc fontosabb eseményein, emigrációjának viszontagságos útjain át.

Rávilágított politikai kapcsolataira, szomorúan eltöltött bujdosó éveire, rodostói halálára, végül hamvainak a kassai dómba történő elhelyezésére. Az akkori krónikások II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozataláról számoltak be 1906-ban. Sajnos tudjuk, hogy 14 évvel később - a trianoni döntés következtében – egy elszakított országrészben lett a végső nyughelye.

Történelmi nagyságát emléktárgyak, táblák, szobrok, épületek hirdetik és őrzik örök időkig a magyar nemzet lelkében és hagyományaiban.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek