Kultúra
2015. október 03.

Öt és fél évtized a művészeti nevelésért

Már a bejáratnál meglepetés fogadta az oroszlányi Bakfark Bálint Alapfokú Művészetoktatási Intézmény születésnapi ünnepségére érkezőket pénteken este a művelődési központban, ahol az iskola kibővített Szintikék együttesének zenéje adta meg a jó alaphangulatot.

Az ifjúsági Kridlovka fúvosokat és a bevezető műsorszámokat követően Bíró Mónika tankerületi igazgató méltatta az ünnepeltet. Mint elmondta: jó érzés, hogy folyamatosan növekszik az iskola létszáma, és más intézményekkel ellentétben nem a bezáráson kell gondolkodni, hanem azon, hogy a fokozódó igényeket hogyan lehet kielégíteni.

- Sokan csak szórakozásnak tartják a zenét, a táncot. pedig sok-sok munka áll minden produkció mögött. Időbe telik, mire a zene, a tánc azt fejezi ki, ahogy mindenki maga szeretné, ahogy azt mások elvárják, és sikerül valami maradandót alkotni. A gyerekek akarásán kívül, ebben nagy szerepe van az iskola tanárainak is – fogalmazott a tankerületi igazgató.

Lazók Zoltán polgármester a múltra visszatekintve fontosnak tartotta kiemelni: Kevesen gondolták 1960-ban, amikor megalakult a Bakfark Bálint Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7 tanárral és 161 növendékkel, hogy 55 év elteltével a város kulturális és művészeti életének meghatározó intézményét, az utánpótlásnevelés helyi fellegvárát fogjuk ünnepelni. A művészeti iskola a kezdetek óta példamutatóan ápolja nemcsak a zene és a mozgásművészet hagyományait, hanem ezek mellett komoly erőfeszítéséket tesz a társművészetek minél szélesebb és minél több korosztályt érintő elterjesztése érdekében is.

Az est során tizenkét műsorszámnak tapsolhatott a hálás közönség, melynek soraiban a jelenlegi pedagógusok mellett ott ültek az elmúl öt és fél évtized sikerkovácsai is, és persze volt torta és vidámság, ahogyan az lenni szokott egy születésnapi eseményen.

Történet
A Bakfark Bálint Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a 1960-ban alakult 7 tanárral és 161 növendékkel. A kezdeti változó helyszínek után 20 évig a Petőfi Kultúrotthonban működött az intézmény. Minőségjavulást eredményezett 1983-ban az akkori 4. számú Általános Iskola új szárnyába való költözés. Hamarosan egy műszakos oktatásra tértek át a város iskoláiban, ennek következménye, hogy az új szárny is szűknek bizonyult. Ezután arra kényszerültünk, hogy más intézményekben is tanítsunk (Gárdonyi Géza Általános Iskola, Ságvári Endre Általános Iskola, Művelődési Központ és Könyvtár). 1985-től Pusztavámon kihelyezett tagozatot működtetünk zongora, fa- és rézfúvós, vonós tanszakon oktatunk. 1999. augusztus végén, több variáció után, Kossuth Lajos utca 2. székhellyel a Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola, az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola, Középfokú Kollégium és a József Attila Általános Iskola termeit használtuk. 2004. szeptemberétől az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola félemeletének szárnyát kaptuk meg, ahol 10 oktatóteremben és kiszolgáló helyiségekkel a zeneoktatás megfelelő elhelyezést nyert.

www.bakfark.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek