Közélet
2015. szeptember 20.

Út a Vadasparkba

Pest megyei kiránduláson vett részt a Rákóczi Szövetség Oroszlány Szervezete és baráti köre. A program szombaton Pécelen vette kezdetét, ahol a Nemzeti Történelmi Emlékparkot tekintették meg elsőként.

A terület a város határában húzódó egykori „Attila-vonal” mentén található, ahol az 1944 novemberében és decemberében zajló harcok során elesett több száz hős magyar katona van elhantolva. Emlékükre és tiszteletükre a Millenniumi Nemzeti Hagyományőrző Alapítvány 2001 májusában felavatta az országban egyedülálló II. világháborús emlékművet. 2002 májusában készült el egy hatalmas faragott harangláb, valamint a Hősök Harangja, mely lélekharang minden elesett katonáért, jelölt vagy jelöletlen sírban nyugvóért szól. A rendezett emlékparkban található még a Trianoni emlékmű, a Jézus szíve szobor, az 1956-os kopjafa, valamint a „Szabadság napja” leláncolt hármas kopjafa is.

Az alapítvány ügyvezetője, Vasvári Gábor kalauzolását követően az impozáns Ráday-kastélyt látogatta meg a 40 fős társaság, majd az 1849-es isaszegi győzedelmes csata emlékművénél helyeztek el nemzeti szalagot tiszteletük jeléül. A délutáni program a veresegyházi Medveotthonban folytatódott. 1996-ban nyílt meg a Közép-Európában is egyedülálló vadaspark. Az 5,5 hektáron elterülő terület az itt élő medvék, farkasok, mosómedvék és egyéb emlősök kényelmét és védelmét szolgálja.

„Az ilyen egész napos programok, a látványosságok bebarangolásán kívül nagyon fontos összetartó erőt adnak civil szervezetünk számára.” – fogalmazta meg kirándulásuk lényegét Nagy Csaba elnök, az út szervezője.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek