Kultúra
2015. szeptember 20.

A Kulturális Örökség Napja

Tíz-tíz diákkal képviseltette magát minden oroszlányi iskola, de a szlovák testvérvárosból, Vágsellyéről is érkeztek fiatalok, hogy együtt vegyenek részt a Kulturális Örökség Napja (KÖN) alkalmából szervezett szombati programokon.

Az Oroszlány Barátainak Köre, a Hunyadi Mátyás iskola, a Monte Corona Műemlékvédő Egyesület, az Oroszlányi Bányászati Múzeum és a Vértesi Erdőgazdaság által támogatott esemény a majki Celli Szűz Mária kápolnában vette kezdetét, ahol a közelmúltban teljesen felújított műemlékben Sárainé Illés Edina, az erdőgazdaság munkatársa tartott előadást a rekonstrukciós munkákról, illetve a Vértes erdeiben folyó gazdasági tevékenységekről. Ezt követően kétfelé oszlott a csoport, hogy a tanulók forgószínpad szerűen a kastélyegyüttesben, valamint a Bányászati Múzeumban vegyenek részt tárlatvezetésen, utóbbi helyen pedig egy kis utazáson is a kisvasúton.

A programgazdák arra is kíváncsiak voltak, és kérdőívek kitöltetésével ellenőrizték, mennyit jegyeztek meg a résztvevők a hallottakból, miközben a kastély tó felöli bejáratánál, az angolparkban gulyáspartival, íjászattal és játékokkal várták a Kulturális Örökség Napja nemzetközi csapatát.

A KÖN az Európa Tanács által 1984-ben indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat részeként valósult meg Magyarországon, első ízben 1999-ben. A "nyitott kapuk" néven is ismert hétvége célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét épített örökségünk szépségeire, egyben sérülékeny mivoltára, hogy minden szeptember harmadik hétvégéje egyfajta társadalmi mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek