Hír
2015. szeptember 14.

Hol van a helyi munkaerő?

Közösségi oldalakon rendre megjelennek olyan bejegyzések, amelyek az oroszlányi munkavállalók diszkriminációját vizionálják, és (bár városunk lakói, vagy nagyszülei, szülei, zömében valahonnan érkeztek) érzékelhetően ellenszenvvel viseltetnek (finoman fogalmazva) a máshonnan ideérkező munkavállalókkal szemben.

De miért is jó az az ipari park cégeinek, hogy több száz kilométerre lakó dolgozóknak fizetnek útiköltség hozzájárulást, hogy szállást keresnek számukra, azaz, hogy végül sokkal többe kerüljenek, mint a környékbeliek? Mivel eddig senki sem vette a fáradtságot, hogy ezen kérdéseknek utánanézzen, egy kis oknyomozásba kezdtünk.

Oroszlányban 2015-ben 5,5-6% körül volt rendre a munkanélküliek aránya, ami 550-650 főt jelent. Nagy nehezen sikerült a kulisszák mögé belátó két – egymástól független – informátort rábeszélni, hogy meséljenek az ipari parki cégek felvételi eljárásáról.

Egybehangzóan állították, hogy a helyben lakó, most munkanélküliként bejegyzettek 70-80%-a már szinte minden oroszlányi munkahelyen megfordult. Szinte névről ismerik azokat, akik 1-2-3 hónap után lelépnek a cégektől, majd nemegyszer ugyanott bukkannak fel 1-2 év múlva. A felmondás indoka – már ha megosztja ezt munkáltatójával a dolgozó – rendre az alacsony bér, a több műszakos munkarend, a monoton munka, és nem utolsó sorban: az igazolatlan hiányzás.

Ugyanakkor komoly számban vannak azok, akik be sem kerülnek a felvettek közé, mert nem sikerült az írásbeli tesztjük, vagy szóbeli beszélgetésük. S hogy ezek milyen nehézségűek, nos, ezt volt a legnehezebb megtudnunk, mivel a HR-esek, mint az aranytömböket, úgy őrzik ezeket a titkokat. De azért sikerült szerezni előszűrő tesztlapokat. És pestiesen szólva dobtunk egy hátast.

Példák a hatodik osztályos szintet – sem - képviselő feladatok közül:

  • - Húzza azt a számot alá, amelyik a legtöbb 0 számjegyet tartalmazza!
    012345 010554 985273 083090 618230
  • - Az alábbi betű és számcsoportokból húzza alá az azonosakat!
    abcd 1236 klmd kúta 3957 0254
    abdc 1235 klmd gúta 3957 0245
  • - Folytassa logikai sorrendben az alábbi számsort!
    3-6-9-….. 12-9-6-….. 12-24-36-….. 150-100-50-…..
  • Az említett egészen egyszerű feladványok mellett leírt szöveg értelmezését, magyar szavak jelentését kérik még a felvételiztetők, illetve olyan egyszerű fejben végzendő számtani műveleteket, mint, hogy 3+8-4+6-10=…….

A tesztírás során a jelentkezők 20-40%-a bukik el, majd még 5-10%-ék a szóbeli meghallgatáson. - Nekünk az lenne a legjobb, ha minden munkaerőgondunkat helyben tudnánk megoldani, de ez Oroszlányban hiú ábránd, és a jövőben sem fog számottevően változni a helyzet. A munkaerő-kölcsönzők immár az egész Kárpát-medencéből toborozzák a munkásokat. Ami pedig az „idegenek” idejövetelét illeti, azért arra is felhívnám a figyelmet, hogy ezek az emberek értéket termelnek, s ennek az értéknek köszönheti a város komoly, többmilliárdos iparűzési adóbevételét, ami az új üzemek beindulásával, százmilliókkal fog nőni – mondta inkognitóját megőrizni kívánó informátorunk.

A településen egyébként becslések szerint jelenleg mintegy 2 ezer vendégmunkás dolgozik, azonban a fluktuáció hatalmas mértékű. Céghűségről, illetve a városban való letelepedési hajlandóságról pedig szó sem esik ebben a körben.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek