Hír
2015. augusztus 31.

Ön is kapott behívólevelet?

Kétezer oroszlányi hölgy kapott levelet, hogy jelenjen meg a tatabányai kórházban mammográfiás vizsgálaton. A behíváson alapuló emlőszűrés területileg szervezett, és azon 45-65 éves korosztályba tartozó hölgyeket érinti, akik az elmúlt két évben nem vettek részt vizsgálaton. A szűrés célja, hogy az emlők röntgenvizsgálatával felderítse a még nem tapintható rendellenességeket. A vizsgálat rövid ideig tart, gyakorlatilag kockázatmentes és általában fájdalmatlan.

Bár férfiaknál is előfordulhat a mellrák, a nőknek erre százszor nagyobb az esélyük. Mivel ma Magyarországon évente 7500 nő szembesül ezzel a diagnózissal, szükséges a rendszeres szűrés, az önvizsgálat. A korai felismerés ugyanis rendkívül fontos a gyógyításban.

Megfigyelések bizonyítják, hogy annak a nőnek az esetében, akinek nagyanyja, anyja, nővére emlőrákos (mellrákos) volt, lényegesen megnő a mellrák kialakulásának kockázata. Még nagyobb a kockázat, amennyiben a rokonok esetében a menopauza előtt alakult ki az emlőrák. Normál női populációban az emlőrák kialakulásának kockázata 6%. Ez az arány már 9%, amennyiben egy női ági rokonnál kimutatták a mellrákot, 16%, amennyiben két rokonnál, és 27%, ha három rokon betegedett meg.

Ne sajnálja tehát az időt, és vegyen részt a szűrésen!


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek