Hír
2015. augusztus 31.

Kezdődik a tanév

Kedden 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák kezdi meg a tanévet. Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke korábban elmondta: fenntartásukban 2200 intézmény működik, a feladatellátási helyek száma 5147. Júliustól a szakképzés leválásával 300 intézmény került el a Kliktől. Az intézményi férőhelyek száma 1,3 millió, a beiratkozó elsősöké 74 121, négyezerrel kevesebb, mint tavaly. Az intézményekben több mint 748 ezer diák tanul.

A pedagógusok száma több mint 95 ezer, a szakképzéssel mintegy 25 ezren távoztak, a technikai dolgozók száma pedig mintegy 50 százalékkal csökkent. A kormánytisztviselők 368-cal lettek kevesebben – adta hírül az MTI.

A most induló tanévben az általános iskolásoknak az 1-3. évfolyamon alanyi jogon jár az ingyenes tankönyv, a többi évfolyamon a szociálisan rászorulók, a nagycsaládosok és a tartósan beteg tanulók kaphatják meg térítésmentesen a kiadványokat. Emellett az 5, 7. és 9. évfolyamon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kifejlesztett, digitális tartalmakkal kiegészített földrajzi és történelematlaszokért sem kell fizetni.

Ebben a tanévben általában 12 ezer forint lesz egy tankönyvcsomag ára - lehetnek eltérések az intézmények eltérő igényei szerint -, és átlagosan körülbelül 36 százalékkal csökkentek az árak 2013-hoz képest. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) kísérleti jelleggel kedvezményes árú tanszercsomagokat is összeállított az egyes évfolyamoknak.

Az idén újdonság, hogy iskolai szintű tankönyvszállítás történt, nincsenek előre összecsomagolt tanulói tankönyvcsomagok. Azoknak a diákoknak az esetében, akiknek fizetniük kell, a leszállított könyvek alapján számla készül, amelyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt, átadás-átvételi bizonylat kíséretében. Ebből egy eredeti aláírt példány a szülőknél marad, a második eredeti aláírt példányt az iskola visszajuttatja a Kello részére. A számla alsó, perforált részén találják majd a szülők a befizetéshez szükséges csekket, a határidő szeptember 15-e.

A kiadványok árát többféle módon lehet kifizetni: csekken vagy banki átutalással, a 64400068-30107825-11100049 számlaszámra. A tavalyi évhez hasonlóan személyesen a szülők készpénzzel, iskolakezdési utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello-infopontokon és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban is fizethetnek. A pontos címek http://webshop.kello.hu oldalon találhatók.

Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Odrobina László felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Kliktől, ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel.

Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől. A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár.

A tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek