Hír
2015. március 22.

Oroszlányi tiszteletadás Kápolnapusztán

A Vértesben, – Gánttól északra – egy festői völgyben fekszik Kápolnapuszta. A korabeli feljegyzések szerint az 1790-es években a településen tizenhat ház állt, a lakosság száma pedig 101 fő volt. 1930-ban Kápolnapuszta 62 főt számlált.

A falu sorsa 1945. március 16-án vett szomorú fordulatot. A 2. Ukrán Front felderítő zászlóalja, miközben a megye északi része felé nyomult, elfoglalta a települést, ahol a visszaemlékezések szerint minden 15 évesnél idősebb férfit agyonlőttek. A legfiatalabb 20 éves, a legidősebb több mint 70 éves volt. A tragédia után a falu elnéptelenedett, az életben maradt lakosság elszéledt.

Erre a szomorú eseményre emlékeztek vasárnap a Vértesi Erdő Zrt. jóvoltából helyreállított kápolnapusztai temetőben, ahol gondozott sírhelyen nyugszanak a tragédiában elhunytak, és a környéken elesett honvédek. Az eseményen beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Ugrits Tamás pápai káplán, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöki hivatalának igazgatója, valamint Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, aki missziójának tekinti a nemzeti emlékhelyek és kulturális örökségünk megőrzését.

A tiszteletadás zárásaként Oroszlány nevében Lazók Zoltán polgármester, míg a Rákóczi Szövetség képviseletében Nagy Csaba elnök koszorúzta meg a kivégzett férfiak és az elesett honvédhuszárok emléktábláját.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek