2015. január 22.

Adóköteles lett a pálinkafőzés

Módosították a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényt (Jöt), így adóköteles lett a magánfőzés. Magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen végzett főzés évente legfeljebb 50 liter mennyiségig.

A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést (vásárlást) az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben magánfőzött párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási kötelezettsége. (Első ízben: 2016. január 15. a határidő) Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1000 Ft, amelyet a magánfőző fizet meg.

A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatban az önkormányzati adóhatóság jár el.

A nyomtatványok elérhetők a www.oroszlany.hu/Polgármesteri Hivatal/Adóügyek/Nyomtatványok menüpont alatt.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek