Hír
2023. március 26.

Minden versenyző kiemelt arany minősítést kapott

Második alkalommal adott otthont Oroszlány a Vass Lajos Országos Népművészeti Találkozónak és egyben a XIV. Népzenei Verseny középdöntőjének szombaton a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár helységeiben.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett rendezvény első elnökük, Kóka Rozália köszöntésével vette kezdetét, akit 80. születésnapja alkalmából leptek meg.

A kedves gesztus után Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket: „Kevesen, és egyre kevesebben élnek közöttünk olyanok, akik Bartók Béla tiszta forrásából merítenek és ezeket az értékeket képviselik. Én hiszem, hogy a mai, és a maihoz hasonló rendezvények hidakat építenek a résztvevők között. Hidakat az előadók között, hidakat a nézők között, hidakat a hagyományaink és a ma társadalma között. Ősidők óta fontos a népdal az emberiség számára, hiszen ez az egyetlen művészet, amelyet emberek sokasága közösen teremtett meg. A népdaléneklés maga a közösségi művészet. Sok ember együttes alkotása. A népdal mindenkié. Sokan vesznek részt az alkotásban, éppen ezért ki is fejezi a közösség, a nép ízlését. Ezért jelent külön színt, ami most is érték, amikor már talán a múlté az az életforma, amely létrehozta. Ezért lehet alapja minden nemzeti művészetnek, ezért lehet a népzene az alapja minden nemzeti kultúrának. Kodály Zoltán mondta, azt, hogy: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának. A jelenben Önök azok, akik megteremtik annak a lehetőségét, hogy a fiatalabbak megszerezhessék kultúránk egy jelentős szeletét, és ezért köszönet illeti Önöket!”

A gondolatokat követően Farkas Márta, a rendező Szövetség ügyvivő elnökhelyettese nyitotta meg azt a kiállítást, mely Aranyosi Éva népviseletes babagyűjteményét, illetve a népzenészek által viselt ruhák fotóit mutatta be.

Az Oroszlányi Bányász Népdalkör előadása után vette kezdetét a népzenei verseny, melyen a szólistáknak és csoportoknak köszönhetően, 14 remek produkció örvendeztette meg az érdeklődőket. Mind az ifjúsági, mind a felnőtt kategóriában érkeztek fellépők az ország különböző részeiről.

Nagy izgalmak előzték meg a délutáni eredményhirdetést, azonban a kitűnő előadásokat a szakértő zsűri is a legmagasabb szinttel díjazta, mindenki kiemelt arany minősítést kapott.

Az egész napos programot kézműves foglalkozás és táncház színesítette.

A rendezvényen készült fotógalériát itt tekinthetik meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2023/03/25/ii-orszagos-nepzenei-talalkozo


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek