Évforduló
2020. October 05.

Pedagógusok Világnapja

1994-ben az UNESCO október 5-ét kiáltotta ki a Pedagógusok Világnapjának, emléket állítva annak az 1966. évi különleges kormányközi konferenciának, ami nagy lépést jelentett a tanárok számára státuszuk meghatározása szempontjából.

A párizsi konferencián az UNESCO az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével együttműködésben elfogadta azt az ajánlást, amely tartalmazza a tanárok jogait és felelősségét, és nemzetközi sztenderdek kialakítását kezdeményezték a tanárképzésre, a pedagógus-továbbképzésekre, a tanárok alkalmazására és az oktatás körülményeire vonatkozóan. A dokumentum ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozón, hogy a tanárokat be kell vonni az oktatást érintő döntések előkészítésébe a minőségi oktatás biztosítása érdekében. Ez az ajánlás 1966 óta is fontos referencia a tanári státusz támogatását illetően. Ugyanezen a napon fogadták el 1997-ben a felsőoktatás oktatóira vonatkozó UNESCO ajánlásokat.

A világ országaiban különböző dátumokra esik a pedagógusnap. Németországban október 5-én, Görögországban január 30-án, Indiában szeptember 5-én köszöntik a tanárokat. Csehországban március 28-án ünneplik őket, Comenius születésének napjára emlékezve.

Magyarországon egyébként június első vasárnapján emlékeznek meg a pedagógusokról. Egy 1951-es minisztertanácsi határozat nyilvánította június első vasárnapját pedagógusnapnak - a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek