Hír
2020. szeptember 11.

Amiért érdemes tökmagot enni

Lehet, hogy kicsi, de tele van értékes tápanyaggal. A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára. Mellesleg a tökmagot könnyen beilleszthetjük az étrendbe.

A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a bennük levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.

A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. Elősegíti a fogak, a csontok erősítését és nyugtató hatása is van. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez.

Több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrend kiegészítőt szedtek. Kiváló rost forrás, 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.

A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen, vagy pörkölve. Keverhetjük salátába, turmixokba is, de péksüteményeket, kiflit, pogácsát is megszórhatunk vele.

Forrás: mindmegette.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek