Hír
2020. július 22.

Oroszlányban járt Szili Katalin

Kutschi András római katolikus prépost meghívásának eleget téve kedden délelőtt az oroszlányi Munkás Szent József Plébániatemplomban járt Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott.

Látogatásának célja, a Majki Kamalduli Remeteség melletti vallási tartalmú fejlesztési terv előzményeinek megismerése, valamint az újabb lehetőségek, ötletek átbeszélése volt. A munkaebéddel egybekötött tárgyaláson részt vett Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere is.

2000 áprilisában Cságoly Ferenc építész elkészítette a „Magyar Szentföld” tervét, mely különböző vallási állomásokból, stációkból, szabadtéri építmény kompozíció lett volna, önálló, művészeti és tárgyi egységként jelenítve meg az egyes helyeket.

Az elképzelés szellemi mottója a „lélek zarándokútja” lett volna. Tornay Endre az „Írás háza és a három barlang” néven koncepció leírást és építési tervet is készített. A ligetes, bokros-fás területet bejárva azonban akkor az a vélemény alakult ki, hogy a barlangok kiképzése jóllehet kapcsolódna a bányászat világához, mégis tájidegen lenne.

A 20 évvel ezelőtti tervek most ismét nyitott könyvként az asztalra kerültek. A koncepció megvalósulásának lehetőségét Szili Katalin pozitívan értékelte, és elvi támogatásáról biztosította a még számos egyeztetést igénylő projektet.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek