Hír
2020. June 22.

A 37 évvel ezelőtti tragédia áldozataira emlékeztek

Harmincheten vesztették életüket az oroszlányi bányászat legnagyobb katasztrófájában, ami 1983. június 22-ére virradó éjszaka következett be Márkushegyen.

A vizsgálatok megállapítása szerint kegyetlen vihar tombolt akkor éjjel, ami áramkimaradást okozott, s leállt a főventilátor. Emiatt megszűnt a szellőzés, s ez a metángáz felgyülemlését okozta. Az elbeszélések és a vizsgálatok feltételezése alapján, az áram-visszakapcsolása során keletkezhetett az a szikra, ami a sújtólégrobbanást okozta.

Az érintett munkaterületen 94-en dolgoztak. Harminchét bányász életét vesztette, öt súlyos és tizenkét könnyebb sérültet kórházba szállítottak.

1984-ben emlékművet emeltek a márkushegyi bányaüzem udvarán, amely kőbe vésve őrzi az áldozatok nevét. Itt rótták le kegyeletüket hétfőn a Vértesi Erőmű Zrt. vezetői, az érdekképviseletek, Bencsik János, a tatabányai térség országgyűlési képviselője, valamint a környék önkormányzatainak polgármesterei - köztük Lazók Zoltán oroszlányi városvezető és Rajnai Gábor alpolgármester - a 37 évvel ezelőtti tragédia áldozataira emlékezve, és helyezték el a koszorúikat az emlékhely talapzatánál.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek