Évforduló
2020. június 05.

Nemzeti Összetartozás Napja

„Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár és ezt, Erdély és ezt Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam”.

Karinthy Frigyes: Levél című írásából merített részlettel vette kezdetét június 4-én Oroszlányban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megrendezett tiszteletadás, melynek aktualitását a szomorú trianoni békediktátum 100. évfordulója adta.

Oroszlány Város Önkormányzata, az Oroszlányi Rákóczi Szövetség Millenniumi Alapítványa, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár által szervezett megemlékezésen számos városlakó tette tiszteletét.

„A Nemzeti Összetartozás Napja rámutat arra, hogy 15 millióan vagyunk szerte a világban, és mindenkinek megdobban a szíve a Magyar Himnusz vagy egy gyönyörű vers, népdal hallatán.

Emlékeztet arra, hogy ha bármely honfitársunk nagyot alkot valahol a világban, büszkén mondjuk: ő is magyar! Arra pedig kiemelten figyelmeztet, hogy határoktól, korlátoktól függetlenül van közös múltunk, vannak erős gyökereink, amibe kapaszkodhatunk, van közös jelenünk, és ami még fontosabb: van jövőnk! Úgy gondolom, a magyarra oly jellemző siránkozás helyett nem a múlt gondjait és problémáit kell néznünk. A balsors ugyan megtépett bennünket, de pozitívan és hittel kell előre tekintenünk, bízva magunkban és a fiatalokban” – mondta beszédében Lazók Zoltán polgármester.

„Aki történelmet olvas, mindig a sorok közt olvasson”. Gárdonyi Géza idézetével kezdte megemlékező szónoklatát Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, majd így folytatta: - Trianon 100. évfordulója a gyalázatos, tragikus és máig nem gyógyuló sebeket mélyre maró békediktátum évfordulója. 100 év történelem, 100 év eseményei, 100 év döntései, történései, 100 év az idő tengelyén. Itt állunk Európa közepén, és a Kárpátok ölelésében van egy nemzet, van egy nép, aki magyarnak mondja magát, magyarul él és gondolkodik, magyarul szól és álmodik. Évforduló, emlékezés, összetartozás, nemzeti megmaradás. Ezért vagyunk itt! Van aki azért, mert a szíve vezette ide, mert itt a helye, de az is beszédes, hogy ki nincs itt…..

A történelmi gondolatokat követően Tolcsvay Béla, Kossuth-díjas zenész, művész magyarságtudatot erősítő műsora következett.

A rendezvény zárásaként az önkormányzat, politikai és civil szervezetek, cégek, intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a trianoni emlékmű talapzatánál.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek