Hír
2019. szeptember 27.

Jó szerencsét!

A Bányászati Múzeumban rendezték meg a Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek II. Konferenciáját csütörtökön.

Magyarországon 43 bányászati kiállítóhely és múzeum létezik. Ez az ország legnagyobb tematikus, múzeumi hálózata. Az elsőt 1957-ben alapították Sopronban. A múzeumok nagy része a helyi közösségek által alapított intézmény, és ők is tartják fenn. Természetesen vannak nagy múzeumok is, melyek nagy része önkormányzati, vagy alapítványi kezelésben van, de a legtöbb kis kiállítóhely, a helyi közösségek szervezésében működik.

A konferencia célja az, hogy a múzeumok megismerjék egymást, kapcsolatot teremtsenek egymás között. Az első találkozót tavaly szervezték meg Budapesten, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatnál. Akkor több mint húsz intézmény képviseltette magát a rendezvényen, ahol több olyan feladatot megbeszéltek és előkészítettek, melyeknek tulajdonképpen a gyümölcse most kezd el beérni. Az idei konferencia legfontosabb küldetése tulajdonképpen az volt, hogy a szakemberek egymás között megbeszéljék az elmúlt esztendő megvalósulásait, nehézségeit, valamint előkészítsék a jövő évre tervezett programjaikat.

A rangos eseményen, a Tokodaltáróról, Rudabányáról, Csolnokról, Salgótarjánból, Pilisszentivánból, Sopronból, Tatabányáról és a határon túlról érkező szakemberek és előadók mellett, részt vett Rajnai Gábor alpolgármester, File Beáta jegyző, és Lazók Zoltán polgármester is, aki köszöntőjében, röviden beszélt az oroszlányi bányászat kialakulásáról, illetve annak számtalan pozitív hozadékáról, hiszen a város a bányászatnak köszönheti azt, hogy néhány évtized alatt az Oroszlány nevű falucskából, egy nagy bányásztelepüléssé nőtte ki magát.

- Önkormányzatunk, és magam is elkötelezett híve vagyok annak, hogy a szakmakultúra mérhetetlen tudásanyaga, hagyománya nem lehet az enyészeté, nem semmisülhet meg, ezeket meg kell őrizni, tovább kell adni a következő generációknak, hiszen a bányászatnak köszönheti Oroszlány fejlődését, városi rangját és közel 20 ezer lakóját. Ezért tartottuk és tartjuk kötelességünknek, hogy múzeumunk emléket állítson a szakmakultúrának, a széncsaták hőseinek - fejtette ki a polgármester.

A Magyarországi Bányászati Múzeumok helyzetéről tartott előadást Mednyánszky Miklós bányafelügyeleti főmérnök, aki érdeklődésünkre elmondta, nagyon örül, hogy az Oroszlányi Bányászati Múzeum, illetve az azt működtető LÜN Kft. felvállalta a konferencia megszervezését. A szakember nyíltan beszélt arról is, hogy a legnagyobb nehézséget a kiállítóhelyek fenntartásában a pénzhiány okozza.

- Régen a múzeumokat a bányászati vállalatok támogatták. Ma már nincsenek ilyen vállalatok, ha pedig vannak, akkor nincs ilyen jellegű kiadásra forrásuk. Ez a legnagyobb probléma. A szaktudás, az eszközök, és az állomány meglenne, csak a pénz hiányzik - mondta el a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa.

Az eseményen részt vett az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztályának képviselője, Kassai Hajnal is. A főosztályvezető a műszaki örökség bemutatásának továbbélési lehetőségeiről tartott előadást az egybegyűlteknek. Elmondta, hogy a kiállítóhelyek életben maradásához elengedhetetlen, hogy - azon túl, hogy az intézmények megőrzik az örökséget -, különféle programok szervezésével, mintegy bevonzzák a látogatókat.

- Létrehoztunk egy Műszaki Örökségi Programtervet, mely előterjesztés formájában meg is küldetett a szakminiszter számára. Ennek a tervnek tulajdonképpen két pillére van. Az egyik a Központi Bányászati Múzeum működésének teljes körű újragondolására irányul, hiszen itt olyan komoly likviditási problémák merülnek föl, hogy ezeket mindenképpen szükséges mielőbb kezelni. A másik pillér pedig ez a bizonyos Műszaki Örökségi Program, ami egy pályázati rendszeren keresztül adna lehetőséget arra, hogy az intézmények bekapcsolódhassanak abba a múzeumi intézményi hálózatba, amely egy nagyon jelentős modernizáción keresztül elsősorban a közönségkapcsolati elemeket hivatott majd erősíteni - fogalmazott az osztályvezető.

A késő délutánba nyúló rendezvény egy kerekasztal beszélgetéssel ért véget, majd a házigazdák tartottak idegenvezetést a vendégeknek a kiállítóhelyen.

A konferencia a LÜN Kft., az Oroszlányi Bányászati Múzeum és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Oroszlányi Helyi Szervezete közös rendezésében valósult meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek