Hír
2019. szeptember 26.

Oroszlány is támogatja a külhoni magyarokat

Tizenöt éve, 2004. óta zajlik a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja, aminek keretében a tanév elején közel 400 Kárpát-medencei helyszínen, többezer diák szülei vehetik át a beiskolázási támogatást, ami magánszemélyek, vállalatok és önkormányzatok adományaiból született.

A kezdeményezés célja, hogy egyre többen magyar nyelvű oktatási intézményben végezzék tanulmányaikat.

Lazók Zoltán oroszlányi polgármester Nagy Csabával, a Rákóczi Szövetség helyi elnökével utazott szerdán a testvérváros, Vágsellye ünnepségére, ahol a magyar házban Frantisek Botka, a Vágsellye és Vidéke Polgári Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Mint elmondta, a program érinti a teljes Felvidéket, ahol 3560 diák részesül az ösztöndíjban. A partnertelepülésen és a környező községekben 99 kis elsős szülei vehették át a 10-10 ezer forint értékű iskolakezdési támogatást, Vágsellyén szám szerint 25-en.

Lazók Zoltán beszédében annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. - Oroszlány 350 ezer forint adománnyal támogatta a programot, s meggyőződésem, hogy jó célra adakozott a város – fogalmazott.

Az eseményen ott volt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség országos elnöke is, aki beszédében kiemelte: a magánszemélyek, az alapítványok és gazdasági szervezetek mellett, közel 500 magyar település önkormányzata támogatja a szervezet határokon átnyúló programját.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek