Hír
2019. September 22.

Tiszteletadás Jászkiséren

Jászkisér Város Önkormányzata és a térség jászkapitányai Rákóczi emlékünnepséget szerveztek szombaton a fejedelem szobránál. A megemlékezés szónokának Nagy Csabát, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnökét kérték fel.

- Különösen nagy öröm és megtiszteltetés számomra a jászok meghívása. Egyrészt II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem iránti tiszteletem és elkötelezettségem, másrészt családi érintettségem végett is. Apai nagyapám a II. világháború után közel tíz esztendeig volt Jászjákóhalma orvosa - kezdte bevezetőjét az előadó, majd így folytatta: Gróf Kuun Géza a kiváló nyelvész, orientalista anno így figyelmeztetett: Ahol háládatlanságot tapasztalunk a múlt iránt, ott a jövő iránt táplált remény is hanyatlik.

- Az idei Rákóczi emlékév, valamint az a történelmi tény, hogy 1710. március-áprilisában a vezérlő fejedelem kuruc csapataival négy hetet állomásozott Jászkiséren, méltó tiszteletet szolgál arra, hogy ilyen szép számmal összegyűltünk a mai megemlékezésen. Ha Kolozsvárott járnak, és kilátogatnak a Házsongárdi temetőbe, a kitűnő erdélyi költő Reményik Sándor sírkövén Öröktűz című verséből egy idézet olvasható: Egy lángot adok, ápold, add tovább.

Kívánom, hogy ez a láng a jászkisériek szívében is örökké lobogjon, s fényében minden feltörekvő nemzedék megtalálja II. Rákóczi Ferenc emlékezetéhez vezető utat - mondta többek között Nagy Csaba.

A rendezvény végül koszorúzással zárult, melyen az oroszlányi civil szervezet vezetője is elhelyezte a tisztelet virágait az emlékmű talapzatánál.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek