Ünnep
2019. augusztus 21.

Ünnepelt a város

Isten éltessen, Magyarország! - így kezdte ünnepi beszédét Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő kedden délután a Millenniumi Emlékműnél, aki így folytatta – augusztus 20-án tulajdonképpen születésnap van. Hazánk születésnapja. Államalapítás. Az ünnep maga, különösen a születésnap, egyfajta rendhagyó számvetés. Összegzés múlt és ma relációjában, értékelés és jövő tervezés.

A tikkasztó hőség ellenére is sokan gyűltek össze a Munkás Szent József Templom előtt nemzeti ünnepünk alkalmával, hogy az államalapításra és az államalapítóra emlékezzenek. A hagyományos eseményen, nemzeti imánk közös eléneklését követően, az országgyűlési képviselőtől Lazók Zoltán polgármester vette át a szót, aki elmondta, hogy az alkotmány ünnepén tulajdonképpen a nemzet egységét ünnepeljük.

- Szent István nem azzal alkotta meg, és tette naggyá a magyar királyságot, hogy fejére helyezte a koronát, és nem is hadjárataival, hanem az egész életét kitöltő államszervező építkezésével. A magyar állam már keletkezésében ellátta az állam ősidők óta megkövetelt feladatát: biztonságot és békét adott. Erre a biztonságra és békére vágynak ma az emberek. A család, a lét, az otthon, a munkahely biztonságára. Ezek különösen fontosak napjainkban hazánkban. A mi elsődleges felelősségünk, hogy megőrizzük értékeinket. De ennél több is a feladatunk. A jelenben élünk és a dolgok változnak, nekünk is változnunk kell velük. Élővé kell tennünk az örökséget! Ezért új dolgokat, új ötleteket, új kezdeményezéseket kell bevonnunk településünk életébe – fogalmazott.

Nem csak Magyarországot köszöntötte Oroszlány polgármestere, hanem azoknak, a város életében aktívan szerepet vállalóknak is gratulált, akik idén, augusztus 20-a alkalmával kitüntetéseket vettek át az ünnepi testületi ülésen.

A beszédek elhangzását követően Farkas Etelka evangélikus lelkész és Kutschi András római katolikus prépost mondtak áldást az új kenyér fölött, melyet a hagyományoknak megfelelően, a város polgármestere meg is szelt. Az új búzából sütött új kenyérrel a Bránicska néptánccsoport gyermekei kínálták meg az ünneplő közönséget.

A megemlékezés zárásaként intézmények, pártok, civil szervezetek és egyesületek képviselői helyezték el koszorúikat a Millenniumi Emlékmű talapzatánál.

A nap eseményeinek fotóit a Kapcsolódó dokumentumok alatti linkre kattintva a Képgalériában tekintheti meg!



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek