Kultúra
2019. július 22.

Rákóczira emlékeztek

Nagy érdeklődés övezte a Rákóczi Szövetség újabb rendezvényét szombat délután az OKSZÍK-ban, melyet a Rákóczi Emlékév tiszteletére szerveztek.

A zsúfolásig megtelt kamarateremben Nagy Csaba helyi elnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert, Rajnai Gábor alpolgármestert, File Beáta jegyzőt, Török Alfrédet, a CSEMADOK lévai járási elnökét, valamint Kilácskó Jánost, testvérvárosunk, a vágsellyei Rákóczi Szövetség elnökét.

A civil szervezet vezetője kifejtette, hogy a hagyományos majki Rákóczi megemlékezést nem szerették volna megszakítani, azonban a Kamalduli Műemlékegyüttes felújítási munkálatai végett úgy döntöttek, hogy az idén a városban rendezik meg az eseményt.

Elsőként Lakatos Dóra énekművész és Horváth Csongor színművész „Tisztelet a Fejedelemnek” címmel tartott énekes, prózai előadást, mely bemutatta és végig kísérte II. Rákóczi Ferenc életútját.

Ezt követően az érdeklődők a Szent Borbála téren kísérhették figyelemmel a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége „A kuruc kor hadviselése és fegyverzete” című bemutatóját, melyhez tatai kuruc hagyományőrzők is csatlakoztak.

A rendkívül érdekes előadáson bemutatásra kerültek a kuruc kor ruházatai, viseletei, valamint akkoriban használatos fegyvereik. Az eseményen a jelenlévők kézbe is vehették az egykori puskákat, pisztolyokat, fokosokat, majd szemtanúi lehettek egy rögtönzött kuruc-labanc rajtaütés színjátéknak is.

A rendezvény zárásaként a felújított II. Rákóczi Ferenc szobor koszorúzására került sor, ahol díszőrség mellett az önkormányzat, civil szervezetek, a művelődési ház, valamint a felvidékről érkezett vendégek helyezték el a tisztelet virágait.

A megemlékezés a hagyományőrzők sortüzével fejeződött be.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek