Kultúra
2019. július 05.

Szép emlékest

„Ne tégy rosszat, hátha nincs Isten, aki megbocsássa”, ez az idézet állt azon a meghívón, mellyel a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete invitálta előadásra az érdeklődőket, Szép Ernő születésének 135. évfordulója alkalmából.

Az OKSZÍK kiállítótermében megjelenteket Nagy Csaba elnök köszöntötte, aki elmondta, hogy közéleti előadásaikkal leginkább a magyar irodalom és történelem neves alakjairól kívánnak megemlékezni, különös hangsúlyt fektetve határon túli nagyjainkra. Így esett a választás ezúttal Szép Ernőre, akinek életéről, pályájáról csütörtök délután, Takács Tímea, a közösségi színtér igazgatója beszélt.

Előadásából kiderült, hogy a zsidó származású költő, író, színpadi szerző, regény- és újságíró, Schön Sámuel néven látta meg a napvilágot Huszt városában, a mai Ukrajnában, de még kisgyermekként Debrecenbe költözött szüleivel. Édesapja tanító, édesanyja varrónő volt.

A fiatal Szép Ernő, 18 évesen választotta hivatásának az újságírást, akkor már első kötetes költőként. Volt a Nyugat és Az Est munkatársa is. Származása miatt 1944-ben úgynevezett csillagos házba internálták, majd munkaszolgálatra hurcolták. 69 évesen hunyt el gyomorrákban. Sírkövén a „De gyönyörű, de boldog ünnepre voltam hívva” felirat áll.

Takács Tímea, vetített képes, prózával és énekelt versekkel tarkított, közel egyórás előadását, tapssal jutalmazta a szép számban összegyűlt közönség, akik között ott volt Lazók Zoltán polgármester és File Beáta jegyző is.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek