Ünnep
2018. augusztus 21.

Megkoszorúzták a Millenniumi emlékművet

Az az ünnep, amit ma ünnepelünk, amire ma emlékszünk, az tulajdonképpen 1083-hoz kötődik, amikor is augusztus 20-án István szentté avatása történt meg.

Ennek a szentté avatásnak az ünnepélyét, ennek az emlékezetét, 1092-ben Szent László a szabolcsi zsinaton emeltette ünnepi rangra. Szimbolikus nap, és szimbolikus ünnep volt ez már akkor is – mondta Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő a Millenniumi emlékműnél, Oroszlány hivatalos városi ünnepségén nemzeti ünnepünkön.

Lazók Zoltán beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi időkben az egymásra utalt emberi közösségek, népek és országok sorsa attól függött, hogy vezetőjük miként irányította a rábízottak életének folyását. Jó királyok, uralkodók alatt felvirágzott az élet, alkalmatlan fejedelmek tönkretették népüket. Tény, hogy a mi népünk európaiságának küszöbén olyan vezetőt kapott a Gondviseléstől, aki nemcsak birtokolta a rábízott hatalmat, de élt is vele, nemzetünk javára.

- Szent István tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. Ezek nagyon fontos gondolatok. Jó lenne, ha megvalósulnának. Kin múlik ez? Csakis rajtunk. Mi vagyunk a haza. Nekünk kell ebben az országban békésen együtt munkálkodni! Nekünk kell felülemelkedni ideológiai különbségeken, pártérdekeken, megosztottságon. Mert csak így haladhatunk előre! Mert csak összefogással, közös erővel tehetjük jobbá ezt az országot és ezt a várost, Oroszlányt – fogalmazott a polgármester.

Az új kenyér megszentelését és megszegését követően az önkormányzat, az intézmények, a politikai és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek