Ünnep
2018. March 16.

A szabadságharc üzenete

Hagyományosan a ’48-as ligetben álló Kossuth szoborhoz és a napokban megújult Petőfi emlékhelyhez várták csütörtök délután Oroszlány emlékező polgárait, ahol Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy március 15-e a magyar szabadság születésnapja.

- Sokféleképpen emlékeztünk már itt. Emlékeztünk az események felidézésével, de ma, 2018-ban, tegyünk egy kísérletet a forradalmárok céljának megkeresésére. Idézzük meg, mit és hogyan akartak a Pilvax kávéházban, a múzeum lépcsőjén, de leginkább azt, hogy mit akartak a szívükben – mondta, majd a kor legnagyobb alakjainak gondolatait idézte fel.

- A függetlenséget és a szabadságot nem magyar és magyar között kell értelmezni, hanem magyarság megmaradásának dimenziójában. Nagy volt a tét 1948-1849-ben. Sors és történelemformáló évek voltak. Nem a lázadás, hanem a forradalom évei. Nem a saját érdek ellen, hanem a nemzet érdeke mellett való kiállás – fogalmazott Czunyiné.

Lazók Zoltán polgármester a szabadságharcról szólva azt hangsúlyozta, hogy ’48 üzenete a bátorság, kitartás, küzdelem, a haza, az összetartozás és az igazság. Ezekből a szavakból, kell származtatnunk a mi feladatainkat. Legyünk bátrak kimondani az igazságot, küzdeni érte, megszólítani embertársainkat. Tartsunk ki igazunk mellett, ha vannak meggyőző érveink, de ha nincsenek, fogadjuk el a másik fél véleményét.

- És ahogyan üzenete van a 170 évvel ezelőtti eseményeknek, úgy tanulsága is. Mégpedig az, hogy nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is meg kell valósítani a magyar nemzet egységét. Ha lehetett akkor egységesen cselekedni, lehet ma is. Más eszközökkel ugyan, de hasonló célokért kell együtt küzdenünk ma is: szabadságért, egyenlőségért, testvériségért. Nem egyik vagy másik magyaré március 15-e, hanem mindannyiunké – jelentette ki.

Az ünnepi gondolatokat követően az önkormányzat vezetői, a civil, politikai és társadalmi élet szervezetei, képviselői koszorúzták meg az emlékművet, ezt követően pedig a művelődési központban Kossuth- és a 48-as emigráció emlékeinél Európában és a nagyvilágban címmel nyílt kiállítás.

Oroszlányban este a Pál Utcai Fiúk és a Kiscsillag együttesek koncertjével zárultak a város ünnepi eseményei.

A nemzeti ünnep képeit a Fotógalériában tekintheti meg!


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek