Közélet
2015. April 19.

Argentin nap Oroszlányban

Majkon kezdte programját szombaton délben Claudio Giacomino miniszter, az Argentin Köztársaság budapesti ügyvivője, akit Lazók Zoltán oroszlányi polgármester és File Beáta jegyző, valamint Kutschi András prépost, a program szervezője kísért el a kastélyegyüttesbe.

Az esemény délután a város művelődési központjában folytatódott, ahol elsőként az ügyvivő tartott teltházas előadást Argentína nemzeti táncáról, a tangóról, amely elválaszthatatlan az argentin néplélektől és fővárostól, Buenos Airestől, eredete viszont igencsak vitatott. A tangó elnevezés a "tambor" (dob) szóra vezethető vissza, amely a dél-afrikai feketék dobszóval kisért ünnepét idézi. A táncos és zenei befolyás a kubai Habanérából és az argentin Milongából származik.

Ahogyan Claudio Giacomino nagykövetségi blogjában fogalmaz: A tangó főként folk elemekből építkezik, nagyon sűrű és szofisztikált folk, ezért úgy gondolom, hogy a nem buenos aires-iek teljes mélységében nem tudják átérezni. Általában a világ nagyvárosaiban mindig van egy-két művész, aki közvetítőként megpróbálja ezt a tartalmat az adott kultúrában elhelyezni. Ha ők nem lennének, a tangó nem terjedt volna el ilyen széles körben, talán csak néhány igen művelt ember ismerné, mint egy idegen kultúra érdekes megnyilvánulását, aminek nem sok köze van a mindennapokhoz.

Ezt követően az argentin nép életébe, mindennapjaiba bepillantást nyújtó fotótárlat megnyitójára került sor, ahol Kutschi András köszöntőjében kiemelte: Oroszlányban folytatódik a nagy gondossággal végzett kultúra és hagyományápolás, amibe most a katolikus egyházközség is bekapcsolódhatott, és részt vehet Ferenc pápa és hazája, Argentína jobb megismertetésébe. A prépost utalt arra is, hogy a vendégekkel megismertette a majki vallási turizmussal kapcsolatos elképzeléseit, aminek fejlesztéséhez kérte a miniszter támogatását.

A kiállítás résztvevői a továbbiakban megkóstolhatták az argentin borokat, és valódi, hamisítatlan tangóban gyönyörködhettek Sámoly Viktória és Lovák István előadásában.Elérhetőségeink

 • Oroszlány Város Polgámesteri Hivatala
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek