info@oroszlany.hu      +36 (34) 361-444
info@oroszlany.hu      +36 (34) 361-444
Cikkek
Keresés
Vissza
Bányásznap
Hír

Márkushegyen koszorúzással kezdődött péntek délben a 67. Bányász- és 25. Villamosnapok rendezvénysorozata, ahol a 2014-ben utolsóként bezárt mélyművelésű bánya emlékművénél a szakma legnagyobb tragédiájára, az 1983-ban bekövetkezett sújtólégrobbanás 37 áldozatára emlékeztek.

Az ünnepségsorozat délután a város főterén folytatódott, ahol politikusok, városvezetők, a környék polgármesterei és a szakma képviselői helyezték el koszorúikat a bányász emlékműnél.

Lazók Zoltán polgármester a megemlékezés szónokaként felidézte az elmúlt nyolc évtized jeles pillanatait a bányanyitástól a szakmakultúra magyarországi megszűnéséig. Mint elmondta, 80 évvel ezelőtt, 1937-ben iparszerűen kezdődött meg az a tevékenység, ami megalapozta, hogy az Oroszlány nevű kis falucskából néhány évtized alatt egy nagy bányásztelepülés, modern város alakuljon ki.

- Önkormányzatunk, és magam is elkötelezett híve vagyok annak, hogy a szakmakultúra mérhetetlen tudásanyaga, hagyománya nem lehet az enyészeté, nem semmisülhet meg, ezeket meg kell őrizni, tovább kell adni a következő generációknak, hiszen a bányászatnak köszönheti Oroszlány fejlődését, városi rangját és közel 20 ezer lakóját. Ezért tartottuk kötelességünknek, hogy színvonalas, tartalmas, négynapos programsorozattal készüljünk az oroszlányi bányászat 80 éves, illetve a szakma szakszervezeti mozgalmának 60 éves évfordulójára – fogalmazott a településvezető.

Ezt követően Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Forisek István, törzskari igazgató-bányászati felelős műszaki vezető osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

Koraeste a művelődési központ kiállítótermébe várták a város lakóit. Az intézményben színvonalas tárlat nyílt a bányászrelikviákból. Fokosok, bányászkorsók, makettek, fotók és festmények állítanak emléket a széncsaták hőseinek. A kiállítást Gál Domonkos bányamérnök nyitotta meg, a kísérőműsorban pedig fellépett többek mellett az a Bányász Népdalkör, amelynek vezetője, Aranyosi Éva a tatabányai központi ünnepségen vehette át a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének nívódíját, és ugyanezt az elismerést kapta az együttes is a bányász kulturális hagyományok ápolása és gazdagítása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Könyvbemutatóra is sor került a péntek esti eseményen: Bariczáné Szabó Szilvia 80 év életmeséje címmel írta meg családi emlékeit, tisztelegve a szénbányászat nyolc évtizede előtt.

A napot a Bikini együttes nagysikerű koncertje zárta a szabadtéri színpadon.

Az események képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

2017. szeptember 02., 06:59
Vissza

Legnépszerűbb cikkek

Ipari parki buszmenetrend! (5382)
Oroszlány város helyi autóbuszjáratai 2015. július 1. (szerda) üzemkezdettől az alábbi új menetrend szerint közlekednek
Megújuló városi televíziózás? (4484)
Pályázatot ír ki az önkormányzat a televíziós műsorszolgáltatási feladatok ellátására
Nyitnak a Gresók (4140)
File Beáta jegyző jelenlétében avatták fel azt az új, helyi vállalkozók által megálmodott kereskedelmi egységet
Én is bányász vagyok (4546)
Oroszlány várossá válásában, a jelenlegi infrastruktúra és városkép kialakításában fontos szerepe volt a bányászatnak
Ifjú tűzoltók kerestetnek! (4362)
Az tűzoltó egyesület fiú-, és lánycsapatába keres olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a tűzoltó hivatás iránt
Éjszakába nyúlóan üléseztek (4029)
Emberesre sikeredett a keddi képviselő-testület anyaga

Elérhetőségeink

Oroszlány Város Polgámesteri Hivatala

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Lazók Zoltán - Oroszlány Város polgármestere

A honlap tartalmát szerkeszti:
Ivák István ivak@okis.hu