Évforduló
2021. február 19.

Magyar Ápolók Napja

Magyarország Országgyűlése - az ápolói munka megbecsülése érdekében - felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította 2014-ben.

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél (brit ápoló, 1907-ben becsületrendet kapott munkásságáért) előbb kezdte meg, már az 1848-as harcokban megszervezte a hadisebesültek ellátását.

Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt".

Hazánkat illetően igen nagy a külföldi munkavállalás ezen a szakterületen, ezért az itthon dolgozó ápolókra többször annyi feladat hárul. Mindannyiunk érdeke lenne, hogy nagyobb megbecsülés, és megfelelő fizetés mellett végezhessék áldozatos munkájukat.

Köszönet mindazon ápolóknak, akik a betegeket az adott körülmények között ápolják, gondozzák, becsületük szerint!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek