Hír
2021. január 26.

Óriási beruházás a BorgWarner gyárban

Összesen 12 milliárd forint értékben hajt végre három beruházást Magyarországon két nagy amerikai autóipari vállalat, a BorgWarner Oroszlányban és a Jabil Tiszaújvárosban. A fejlesztésekhez a kormány 4,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a beruházásokat bejelentő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a BorgWarner egyik beruházása 6,6 milliárd forintot, a másik 4,3 milliárd forintot tesz ki, a Jabil pedig több mint 1 milliárd forint értékben valósít meg beruházást. A két vállalat a beruházásokkal 5300 munkahelyet véd meg és több mint 200 új munkahelyet hoz létre – tette hozzá.

A BorgWarner a világon a 25. legnagyobb első körös autóipari beszállítónak számít, a világ 26 országában 109 gyárral van jelen, majdnem 30 ezer embert foglalkoztat. A vállalat Oroszlányban a benzinmotorokhoz gyártott turbó feltöltők gyártási kapacitását növeli meg, emellett új termékeket is elkezd gyártani.

A miniszter szerint mindkét vállalat beruházása a magyar autóipar teljesítményét növeli, ezáltal Magyarország megerősíti a pozícióját nemcsak az európai, hanem a globális autóiparban. Magyarországon az autóipar adja a teljes ipari teljesítmény 30 százalékát, tehát minden olyan beruházás, amely az autóiparban valósul meg a magyar nemzetgazdaságot összességében is erősíti – jegyezte meg.

Az eseményen elhangzott, hogy a beruházások a versenyképesség-növelő támogatási programban valósulhatnak meg. Ez az Európai Bizottság azon döntésen alapszik, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy saját költségvetésük terhére támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására. A nagyvállalati kompenzációs program keretében vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek azon vállalkozások, amelyek vállalják, hogy beruházásaikkal a magyar gazdaság újraindításában részt vállalnak.

Bogár Attila, a BorgWarner Oroszlány Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a cég húsz évvel ezelőtt kezdte meg a tevékenységét az országban. A pandémia ellenére megtartották dolgozóikat, sőt növelték a létszámot, amelynek bővítését a továbbiakban is tervezik. A támogatás hozzájárul a cég versenyképességének erősítéséhez.

Forrás: MTI


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek