Hír
2020. szeptember 03.

5 csodás fűszer

A fűszerek nem csak ízletesebbé teszik ételeinket, de sok esetben egészségesebbé is.

Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a vegyületek megőrzik, illetve javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés, magas vérnyomás, keringési betegségek és ödémásodás kialakulásának esélyét.

Az oregánó egyet jelent az olasz konyhával, pizza- és a tésztaszószok esetén nyilvánvaló választás. De oregánóval a rántottát, zöldségleveseket, salátaönteteket és pirított zöldségeket is ízesíthetünk.

A rozmaringot pácokhoz, a hús bedörzsöléséhez, halakra, burgonyára használhatjuk, de gyógyteája is igen jótékony hatású.

Egy másik népszerű mediterrán fűszer a kakukkfű. Rendkívül sokoldalú, majdnem azonos módon alkalmazhatjuk, mint az oregánót. Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételekhez, fokhagymás kenyér, tésztára szósz formában fűszerezhetünk vele.

A kurkumát leggyakrabban az indiai konyhához társítják. A curry-hez bátran adjunk hozzá pluszban egy kanál kurkumát, de társíthatjuk a köményhez, korianderhez, gyömbérhez és a fokhagymához. Szórjunk kurkumát a levesekhez, pörköltekhez és a rizshez is, gyönyörű, élénk sárga színével is feldobja az ételt.

Az orvosi zsálya hasonló a rozmaringhoz, ez is kiváló sült zöldséghez, húshoz és halhoz. Adjunk hozzá egy csipetet a tésztaételekhez, de különösen tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére alkalmas. Remekül kiegészíti a téli zöldségeket, mint például a sütőtököt, édes- és sima burgonyát.

Egészségünk érdekében használjuk bátrabban ezen fűszereket.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek