Hír
2020. augusztus 26.

Padlizsán, a sokoldalú egészségbomba

A padlizsánt, vagy kevésbé ismert, formája után kapott nevén tojásgyümölcsöt rengeteg étel elkészítéséhez használják alapanyagként világszerte. Hivatalosan a gyümölcsök családjába tartozik, méretében és színében pedig rendkívül sok fajtája van. Bár a legtöbben csak a lila termést ismerik, lehet piros, zöld, de akár fekete is.

Már kis mennyiségben is rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez.

A népies nevén törökparadicsomként elhíresült padlizsán rosttartalma igen magas, ami azért fontos, mert a rostok lassítják az emésztés sebességét és a cukor felszívódását a szervezetben. Kimutatták, hogy a többek közt a padlizsánban is fellelhető polifenol szintén csökkenti a cukorfelszívódást, miközben növeli az inzulinszekréciót, azaz szabályozza a vér glukóz szintjét.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a cukorbetegek diétájának egyik alap összetevőjének kell lennie a lila gyümölcsnek. Alacsony a kalóriatartalma, így beilleszthető tulajdonképpen bármilyen fogyókúrába. Mivel a rostok lassan emésztődnek meg, elősegítik a telítettségi és a jóllakottsági érzést, csökkentve ezáltal a kalória bevitelt.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek