Hír
2020. July 20.

Kevés szilva lesz az idén

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése várható Magyarországon, derül ki a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ÉKASZ friss prognózisából.

A 2020. évi hazai terméskilátásokról már a május 21-én kiadott előzetes termésbecslés is azt sejttette, hogy a tavalyi, közepesnek tekinthető, 62-65 ezer tonna körüli termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható. Ennek oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő. Ez az árára is hatással lehet.

A rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését. Március 22-től kezdődően május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket.

A negatív időjárási hatások alapvetően meghatározzák a termésmennyiséget. 2020-ban 23-32 ezer tonna közötti szilvatermés prognosztizálható Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését, ami 2007-ben 47 ezer tonna volt.

A szilvaszezon a korábban érő, dél- és közép-magyarországi termőhelyeken a legkorábbi fajtákkal július első dekádjában elkezdődött, azonban éppen a termőhelyek korai fajtáit ért nagyon erős fagykárok miatt még nagyon kis mennyiségek mozognak a piacon.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek