Sport
2020. május 30.

Bringásvándor képzések Oroszlányban

A Vuelta Sportiroda a tavaly nyári BringaAkadémia pedagógus-továbbképzést követően idén tavasszal újabb bringás képzéseket tart Oroszlányban. A Bringásvándor képzésen a résztvevőket kerékpáros vándortáborok vezetésére készítik fel az oktatók, elméleti és gyakorlati ismeretek átadásával.

A vándortábor-mozgalom felélesztését célzó program 2017-ben indult útjára a gyalogos és vízi vándortáborokkal, majd harmadikként a kerékpárosok is csatlakoztak a Vándortábor-programhoz, melynek célja a szabadidő aktív eltöltése egy teljes héten keresztül a nyári szünidőben. 2020-ban már hét útvonal közül választhatnak a tábor szervezésére vállalkozó tanárok, melyek közül az egyik Oroszlányt is érinti. A várost ugyan elkerüli az útvonal, de természetesen a majki remeteség és a bányászati múzeum szerepelnek a Szárligettől Pusztavámig vezető 55 kilométeres szakasz programjában.

A programot koordináló Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség felel azért, hogy a Bringásvándor táborok útvonalán minden rendben legyen: a szálláshelyek, a kerékpárok, a csomagszállítás, a túrakísérő bringások, az orvosi ügyelet – de a szervezők gondoltak arra is, hogy megfelelően felkészült pedagógusok kísérjék a gyerekeket a hétnapos túrákon. A 30 órás, akkreditált kerékpáros vándortábor-vezetőképzésen gyakorlott bringás oktatók adják át a túravezetéshez szükséges alapvető ismereteket.

A kerékpáros közlekedési szabályok éppúgy ide tartoznak, mint az elsősegélynyújtási alapismeretek, vagy a túravezetéshez szükséges elméleti alapismeretek. A gyakorlati képzési napon (amit idén a vírushelyzet miatt oktatóvideók egészítenek ki) a résztvevők szinte végig a bringa nyergében ülnek. A cél kettős: a képzést vezető oktatók egyrészt felmérik a résztvevők kerékpáros tudását, másrészt pedig azt is, hogy erőnlétük megfelelő-e az egyhetes táborok vezetéséhez.

A napot egy rövid bemutatkozás után kerékpár-kezelési gyakorlatokkal kezdik a résztvevők, melyek között szerepel szlalomozás éppúgy, mint a kerékpár egykezes irányítása, vagy a hátranézés – azaz mindazon képességek ellenőrzése, amelyek elengedhetetlenek a biztonságos kerékpáros közlekedéshez. A játékos feladatok megismerése ugyanakkor a résztvevőknek lehetőséget ad arra is, hogy felmérjék, illetve adott esetben fejlesszék a túrára jelentkező gyerekek kerékpáros tudását.

A játékot közös kerékpártúra követi: kihasználva a tavaly átadott Által-ér menti kerékpárút nyújtotta lehetőségeket egészen Tatabányáig kerekezik a csoport, hogy aztán Síkvölgyön, Környebányán és Vértessomlón keresztül a majki remeteség mellett elgurulva érkezzen vissza Oroszlányba. A túrán különböző forgalmi helyzeteket gyakorolnak a résztvevők, amellett, hogy mindenki vezeti is a csapatot néhány kilométeren keresztül. A napot egy elméleti vizsga zárja, melynek sikeres teljesítését követően a résztvevők tanúsítványt kapnak a képzés elvégzéséről.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek