Koronavírus
2020. május 05.

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Oroszlányiak!

Május 4-étől a védekezés következő szakaszába léptünk, a kormány által bevezetett intézkedések az élet fokozatos, szigorú szabályok mentén történő újraindítását célozzák. Köszönöm, hogy a veszélyhelyzet kezdete óta számíthatok Önökre!

Az életbe lépő változások, az egyes területeken enyhítést hozó szabályozások mellett továbbra is figyelnünk kell egymásra, amelyhez az Önök együttműködését kérem! A fő cél továbbra is változatlan: kerülni mindenfajta csoportosulást! Mert ne felejtsük el, hogy ez a vírus a személyes érintkezéssel terjed, ezért ezt minden körülmények között kerülni kell.

Május 4-étől

  • A védekezés következő szakaszában a hétfőtől életbe lépő kormányzati intézkedésekhez igazodva Oroszlányban az alábbi rendelkezések kerülnek a következő hetekben, fokozatosan bevezetésre:
  • Oroszlányban továbbra is kötelező a maszk, illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas textil használata a kormányzati rendelkezésben megjelölt helyeken (üzletek, közösségi közlekedés), valamint a városi piacon. A közterületeken pedig ajánlom a maszkhasználatot.
  • Megmarad a piacon az eddigi látogatási rend, azaz a 65 év felettiek 09.00-10.30, a 65 év alattiak pedig 07.00-09.00 és 10.30-12.00 óráig vásárolhatnak a piacon. A maszk használata továbbra is kötelező.
  • A kormány döntése értelmében hétfőt követően megnyithatnak a teraszok és kerthelyiségek. A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A vendéglátó üzlet teraszán a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. Hogy segítsük a vállalkozások újraindulását, működését és a munkahelyek megőrzését, a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat (teraszdíjat) megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után, ugyanakkor az engedélyt továbbra is kötelesek megkérni a Közterület-felügyelettől!
  • A fokozatosság elve szerint nyitjuk majd meg a játszótereket városszerte, illetve a lezárt szabadtéri sportpályákat is. Az üzemeltető a játszóterek takarítására, fertőtlenítésére és nyitva tartására vonatkozóan speciális rendet fog alkalmazni.
  • A Csobbanó Uszoda egyelőre továbbra is zárva tart. A kormány lehetővé tette a strandok megnyitását, erre Oroszlányban várhatóan az idei évben, üzemeltetési okokból nem kerül sor.
  • A Polgármesteri Hivatal esetében a május 4-ével kezdődő héten is marad az eddigi szabályozás, melyről a városi honlapon tájékozódhatnak. Továbbra is kérjük, hogy elsősorban telefonon és e-mailben érdeklődjenek és intézzék ügyeiket.
  • Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények továbbra is zárva tartanak. Az ezt követő időszakról a későbbiekben döntünk, és adunk tájékoztatást.
  • A kormány döntése alapján augusztus 15-ig szabadtéri rendezvényt, 500 fő feletti és alattiakat sem lehet tartani, így önkormányzati rendezvények sem lesznek. Az elmaradó rendezvényekről folyamatosan tájékoztatást adunk.
  • Május 4-e hétfőtől a Volánbusz minden helyi és helyközi járatán kötelező a maszk viselése, vagy a száj és az orr eltakarása. A társaság a kormány intézkedéseit követve vezeti be a szigorítást járatain.

Aktuális információk és adatok

  • Négy egyetem orvostudományi karának összefogásával reprezentatív tesztelés kezdődik, amelynek célja annak feltérképezése, hogy az ország lakosságának hány százaléka esett át már a fertőzésen, így mutatják ki az antitesteket is. Az Önkormányzat arról kapott tájékoztatást, hogy a statisztikai mintába 44 oroszlányi személyt vonnak be. Kérem a vizsgálatra meghívott oroszlányiakat, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében mindenképpen vegyenek részt ezen a szűrésen, amely két héten belül lezajlik. Önkormányzatunk az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet vérvételi helységét biztosítja ehhez.
  • A kormány állásfoglalása szerint a kórházakból kimenő és bejövő betegeket, az idősotthonok dolgozóit kötelezően tesztelni kell, amelyet Önkormányzatunk a városban működő idősotthonok esetében meg is valósít. Az elmúlt héten lezárult az oroszlányi intézményekben az a kormány által elrendelt fertőtlenítés, amelyet a Magyar Honvédség végez el az ország valamennyi idősotthonában. Úgy tudjuk, hogy a járványügyi vizsgálatok, ellenőrzések mindent rendben találtak. Köszönöm az intézmény vezetésének és kollégáiknak az elvégzett magas szintű, lelkiismeretes szakmai munkát.
  • Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a napközbeni felügyeletet az azt igénylő bölcsődéseknek és óvodásoknak. Május 4-étől, hétfőtől az alábbiak szerint alakul a rend: a bölcsőde és a Brunszvik Óvoda a már megszokott ügyeleti nyitva tartással üzemel, de az esetlegesen megnövekvő igények miatt a Táncsics Óvoda megnyitására is sor kerülhet. A május 4-i, hétfői adatok alapján a városban nyitva tartó ügyeletes óvodába összesen 37, keddre 40 gyereket jelentettek, a bölcsődébe pedig 15 kisgyermeket vittek be szüleik. A gyerekek az előírásoknak megfelelően maximum 5 fős csoportokban tartózkodnak.
  • Szeretném hangsúlyozni, hogy továbbra is a legfontosabb, hogy megvédjük a legveszélyeztetettebb korosztályt! Ezért továbbra is fenntartjuk a város által működtetett telefonos ügyfélszolgálatot. Kérem a 70 év feletti lakosokat, amennyiben igénybe kívánják venni az önkormányzat segítségét, az alábbi telefonszámok valamelyikén jelezzék 8 és 16 óra között: 06-20/348-6672 vagy 06-20/369-1791
  • Az önkormányzat kötelező feladatellátásként gondoskodik az idős, 70 év feletti állampolgárok és a hatósági karanténban élők ellátásáról, amennyiben erre igényt tartanak. Eddig 130-an kértek és kaptak segítséget. Az ellátást az önkormányzat és intézményeinek dolgozói, valamint önkéntesek végzik. Az Önkormányzat által koordinált önkéntesek száma jelenleg 21 fő, ők jellemzően bevásárolnak az ellátottaknak, továbbá kiváltják a gyógyszereiket, postára mennek helyettük.
  • Az önkéntesek csütörtökön kezdtek el újra maszkot osztani, ez alkalommal azokat a– mintegy 5000 db – textilmaszkot osztják szét a város legforgalmasabb pontjain, amelyet a vírus kirobbanása óta az önkéntesek varrtak folyamatosan. A maszkokat csomagolva osztják és mindegyik mellé egy rövid tájékoztatót is adnak, hogyan kell azokat hatékonyan fertőtleníteni. Tervek szerint a következő 5 héten heti 1000-1000 db varrott maszk kerül szétosztásra.
  • A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Komárom-Esztergom megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 137 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!
  • Városunkban a mai napon 93 fő van karanténban, akik közül tudomásunk szerint 5 fő fertőzött. /Ismét megerősítem, hogy települési adatokról az állami szervektől hivatalosan továbbra sem érkezik tájékoztatás. A Polgármesteri Hivatal a karanténban lévőkről kap tájékoztatást, ezek után vesszük fel velük a kapcsolatot, hogy van-e szükségük segítségre./
  • A koronavírus elterjedésének megelőzése érdekében tett városi intézkedések nagy terheket rónak az Önkormányzatra, eddig 59 millió forintot költöttünk a védekezésre. A lakosság is hozzájárult ehhez az összeghez, eddig 960.000 Ft adomány érkezett.
  • A magánúton felajánlott pénzügyi támogatásokat utalással tudják biztosítani Oroszlány Város Önkormányzata forint számlaszámára: 12028003–00254374–00100004. A közlemény rovatba kérjük írják be „koronavírus elleni védekezés". Az eddig átutalt támogatásokat tisztelettel köszönjük, a teljes összeget a védekezésre fordítjuk.
  • Sajnos a kialakult helyzetben a hagyományoknak megfelelő ballagási ünnepségek megrendezésére nem volt lehetőség, az Önkormányzat azonban fontosnak tartotta, hogy ebben a helyzetben is elbúcsúztassuk a diákokat. Szombat délelőtt, a ballagások szokásos időpontjában a városi televízión keresztül kívántam sok sikert a tanulmányukat befejező végzős középiskolásoknak.
  • A mai napon a gimnáziumban 66, a szakközépiskolában 8 diák kezdte meg az írásbeli érettségiket amelyek május végéig tartanak majd. Az írásbeli érettségik lebonyolítását szigorú fertőtlenítés előzte meg. Noha vírus fertőzés gyanúja az iskolában nem merült fel, a tisztasági előírások fokozott betartása és a többszöri, fertőtlenítő takarítás mellett – az Önkormányzat által vásárolt – ózongenerátoros kezelésen is átesnek azok a tantermek, amelyeket az érettségizők használhatnak majd a jövő hét folyamán. A szükséges takarításokon felül az ózonkezelést is megismétlik majd az érettségi minden egyes napja előtt. A vizsgázók is a vizsgáztatók számára is biztosítottunk minden olyan védőeszközt, amelyet az iskolavezetők igényeltek.

Szép hetet kívánok, vigyázzunk egymásra!

 

Lazók Zoltán

polgármester


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek