Koronavírus
2020. május 04.

Koronavírus szűrés

Reprezentatív koronavírus szűrést végez a négy hazai orvosi egyetem. Komárom-Esztergomban a Semmelweis Egyetem végzi a vizsgálatokat.

Reprezentatív minta alapján, 17 778 ember bevonásával, országos felmérésbe kezdett május 1-je péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével a négy hazai orvosképző az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – jelentette be dr. Merkely Béla, az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője. A vizsgálat legfeljebb egy éven át tart majd.

A tesztelésen a Központi Statisztikai Hivatal által véletlenszerűen kiválasztott, 14 év feletti, magánháztartásban élő személyek vesznek részt, az ország egész területéről. A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A szűrésen való részvétel önkéntes és ingyenes.

Komárom-Esztergom megyében a következő településeken végeznek szűréseket:
  • Az Esztergomi járásban: Esztergom, Dorog, Tokodaltáró,Csolnok, Úny, Nyergesújfalu, Lábatlan, Bajót, Bajna, Epöl,
  • a Komáromi járásban: Almásfüzitő, Komárom, Ács
  • a Tatai járásban: Szomód, Tata, Baj,
  • a Tatabányai járásban: Tatabánya, Környe, Vértessomló,
  • az Oroszlányi járásban: Oroszlány, Kecskéd
  • a Kisbéri járásban pedig Kisbér a kutatás mintatelepülései.

Dr. Merkely Béla kifejtette, a vizsgálatok célja az, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A mintavételek előre egyeztetett időpontokban és helyszíneken történnek majd, így háziorvosi rendelőkben, járóbeteg ambulanciákon és szűrőbuszokon. A meghívóval rendelkezők a 06-80/808-200-as ingyenes zöld számon érdeklődhetnek a vizsgálattal kapcsolatban.

Az esetleges fertőzöttség kimutatása céljából orr- és szájgarat mintavételére, valamint vérvételre is sor kerül, majd az egyetemek laborjaiban PCR-teszt segítségével végzik a vírus örökítőanyagának (RNS-ének) kimutatását.

Az előzetes reprezentatív felmérés alapján a várható részvételi arány 70 % lesz, vagyis 11 200 fő tesz eleget a meghívásnak. Ezen belül a Semmelweis Egyetemhez tartozó megyékből és Budapestről várhatóan 73 %-os lesz a részvételi szándék.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.

Forrás: kemma.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek