Hír
2020. április 23.

Jelentősen esnek az üzemanyagárak

A 2019 decemberében kitört és igen rövid idő alatt világméretűvé szélesedett koronavírus-járvány gazdasági hatása az olajárak zuhanásán keresztül hazánkban is begyűrűzött az üzemanyagárak alakulásába. 2020. január 1. és április 1. között az autóbenzin országos nagykereskedelmi átlagára összesen 16, a gázolajé 14 alkalommal mérséklődött. A lakossági fogyasztásban kitüntetett szereppel bíró járműüzemanyagok fogyasztói árának csökkenése márciusban már számottevően mérsékelte az infláció ütemét.

A járműüzemanyagok fogyasztói árát hazánkban alapvetően a kőolaj világpiaci ára és a forintnak a dollárral szembeni árfolyama alakítja. Az igen rövid idő alatt világméretűvé szélesedett koronavírus-járvány gazdasági hatása elsők között gyűrűzött be az üzemanyagárak alakulásába.

A hazai üzemanyagárak elszámolási alapját jelentő Brent típusú nyersolaj árát 2020 elején elsősorban még a nemzetközi geopolitikai események (főként az Egyesült Államok és Irán közötti kereskedelmi feszültség) alakították. Időközben a Kínában 2019 decemberében kitört koronavírus-járvány világméretűvé vált, ami Európában először 2020. február második felében éreztette komolyabban hatását az olajár alakulására.

Magyarországon 2020. január 1. és április 1. között az autóbenzin országos nagykereskedelmi átlagára összesen 20 alkalommal módosult: 4-szer nőtt, 16-szor csökkent. A gázolaj országos átlagára ebben az időszakban összességében 16 alkalommal változott: 2-szer nőtt, 14-szer csökkent. A benzin nagykereskedelmi ára április 1-jén újabb 8 forinttal, 290 forintra mérséklődött – a gázolajé ugyanekkor nem változott –, utoljára tíz évvel ezelőtt volt ennyire alacsony.

Forrás: ksh.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek