Koronavírus
2020. április 13.

Több oroszlányi üzem is leállt

Munkavállalóik és partnereik biztonsága, illetve egészsége védelmében, és a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, az ipari park több cégénél azonnali döntés született. Több helyen átütemezték a szabadságolásokat és vészforgatókönyv lépett életbe.

Összesen 25 vállalkozás működik az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Parkban, eddig hét jelentette be hivatalosan is a leállást. Egyes gyáraknál már régebben, másutt a napokban dőlt el az ott dolgozók sorsa. A változások 2118 dolgozót érintenek. Átütemezték a termelést, van, ahol részmunkaidőben dolgoznak tovább, van, ahol fizetetlen szabadságra küldték a dolgozókat, valamint az is opció, hogy megsürgetik a nyári karbantartási munkálatokat. A munkavállalók érdekében az érintett cégek többsége továbbra is fizeti a dolgozók TB- ellátásához szükséges minimumot.

Szabó Mihály alpolgármestert, az oroszlányi ad hoc operatív bizottság tagjaként számolt be az aktuális helyzetről. – Az oroszlányi önkormányzat intézkedéseket hozott a helyi iparűzési adót fizető vállalkozások adóterheinek könnyítésére. Felfüggesztjük az ipar¬űzési adóval kapcsolatos végrehajtási eljárásokat, valamint nem indítunk újakat. Fizetési halasztást és részletfizetést engedélyezünk azoknak, akik kérelemmel fordulnak az adóhatósághoz és arra jogosultak. Az egyéni vállalkozásoknak 500 ezer forintig terjedő adótartozására 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezünk minden vizsgálat nélkül. Lehetőséget biztosítunk a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére vagy elengedésére, amennyiben a vállalkozó adója nem éri el az előző időszak fizetendő adóelőleg-összegét, akkor szeptember 15-ig kérheti annak módosítását – nyilatkozta a városvezető.

A SUEZ Water and Solutions Technologies továbbra is teljes kapacitással tudja folytatni a termelést. Az oroszlányi üzem a világ legjelentősebb ultraszűrő víztisztító membránokat előállító gyára, 800 munkavállalót foglalkoztat. A cég által gyártott berendezésekkel a szennyvíz jó minőségű ipari tápvízzé vagy akár ivóvízzé alakítható. – Ők a kevésbé érintettek közé tartoznak, mert a víztisztítással és membrángyártással foglalkozó cég munkájára jelenleg is nagy szükség van. A legnagyobb bajban az autóipari cégeink vannak – tette hozzá Szabó Mihály.

A Borg-Warner Oroszlány Kft. és a Borg-Warner Emissions Kft., ahol elsősorban turbófeltöltők és más autóipari alkatrészek is készülnek, április 6-tól két hétre teljesen leállította a gyártást üzemében. A Bebusch Hungária Kft. április 13-a hétfőig, a Musashi Hungary Kft. április 19-ig, a Wescast Hungary Zrt. is leállt két hétre. Az ipari park egyetlen építőipari cége, a Beck&Cat Kft. már korábban bezárta kapuit bizonytalan időre. Az üvegipari gépeket gyártó Glastronic Hungary Kft. szintén április 6-án leállította termelését április 19-ig, majd ezt követően csökkentett munkaidőben tervezik a termelés folytatását.

Forrás: kemma.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek