Hír
2020. március 11.

Szociopoly

A szociopoly egy rendkívül érdekes interaktív színházi társasjáték, a mélyszegénység játéka. Az Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány alapvető feladatának tekinti a helyi társadalom tagjainak érzékenyítését, a nehéz élethelyzetbe került személyek problémái iránti fogékonyság fejlesztését. Ez a program jól használható egyfajta pedagógiai érzékenyítő eszközként.

„2019-ben a nehéz élethelyzetbe került családokkal kapcsolatban álló szakemberek számára tettük elérhetővé az előadást. Az idei évben a város középiskolai tanulóit szeretnénk bevonni programunkba. A cél elérése érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk az Oroszlány Barátainak Köre civilszervezettel. Ma második alkalommal kerül megrendezésre városunkban, melyen a Hamvas Béla Gimnázium diákjai élhetik át a mélyszegénységben lévők problémáit. Szeretnénk elérni, hogy a jobb helyzetben lévő gyermekek szolidárisabbak, elfogadóbbak legyenek a peremen élő társaikkal szemben. A Szociopoly drámapedagógiai előadás célja a szegénység problémáira érzékenyíteni a résztevőket. A játékba egyrészt olyan középiskolás diákokat kívánunk bevonni, akiknek nincs vagy csak felületes tudásuk van a magyarországi mélyszegénységről, másrészt olyan felnőtteket, akik valamilyen munkakapcsolatban állnak a szegényekkel (pedagógusok, védőnők, szociális munkások, önkormányzati dolgozók vagy akár rendőrök)” – mondta Deák Sándorné az oroszlányi SZETA kuratóriumi elnöke.

A játékban résztvevők - két 9. osztály, 60 fő - kipróbálhatták, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. Minden játékos a hivatalos szegénységi küszöb alatti jövedelemből él. A játék elején mindenki megkapja a ma Magyarországon elérhető támogatásokat: vállalhatnak egy vagy több gyermeket, ez esetben családi pótlékot és GYES-t kapnak, segélyhez (foglalkoztatást helyettesítő támogatás) jutnak. Közmunkából vagy alkalmi munkából szerezhetnek jövedelmet (esetleg bejelentett „valódi” munkához is juthatnak), kaphatnak eseti segélyt, és akinek szerencséje van, az találhat vagy nyerhet is pénzt. Mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia, be kell fizetnie a lakásfenntartás költségeit (ha nem teszi meg, akkor esetleg – áram híján – megromlik az ennivalója, megbetegszik a hidegben, vagy megbüntethetik), ezen kívül a gyermekek iskoláztatása, a közlekedés, a ruházkodás, az orvosi ellátás is kiadásokkal járnak. Ha valakinek nincs pénze, akkor a kisboltban vásárolhat hitelbe, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt.

A játék során egy átlagos hónap napjain haladnak végig, a résztvevőknek a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélniük a hónapot.

Ezekből a játékos helyzetekből jobban megérthetik, hogy mi vezeti el az embereket a feketemunkák elvállalásáig, a hitelig vagy legrosszabb esetben az uzsorakölcsönig. A nyomorban nehezen tud mérlegelni az ember, hogy mi is lenne az igazán helyes, hiszen a kilátástalanság csupán a túléléshez ad elég erőt.

A rendezvény a Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyermekesély Egyesület közös produkciója volt.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek