Önkormányzat
2020. március 05.

Közös aláírás

Újabb fontos lépéséhez érkezett Oroszlány és Szákszend közös hivatalának ügymenete. Szerda délelőtt Lazók Zoltán Oroszlány, valamint Papp Attila Szákszend polgármestere hivatalosan, ünnepélyes keretek között aláírta azt a megállapodás módosítást, melyet mind a két település képviselő-testülete elfogadott, s amely részletesen tartalmazza a közös hivatal működési feltételeit és kereteit.

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatalt január 1-től dr. File Beáta jegyző vezeti, az aljegyző dr. Molnár Miléna. A Közös Önkormányzati Hivatal Szákszendi Kirendeltségét március 1-től az eddigi jegyző, Kovács Laura irányítja.

„A KEM Kormányhivatal vezetője 2020. január 1-vel kijelölte Oroszlányt, mint székhely szerinti települést, hogy az oroszlányi és szákszendi hivatal közösen alakítson ki tevékenységet. Valójában ennek a fizikális megvalósítása történik ma meg, és a két önkormányzat közötti megállapodás módosítás aláírására kerül sor. A Kormányhivatal vezetője január 1-vel létrehozott egy olyan megállapodást, melyben meghatározza a két hivatal létszámát, ügyfélfogadási rendjét. Ezt az érintett felek megváltoztatták a tényleges létszám adatokkal, ügyfélszolgálati renddel és megjelölték a megállapodásban a finanszírozási kérdéseket. Ez azt jelenti, hogy az év első napjával kezdődően létrejött az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal, ahová szákszendi ügyintézők és az oroszlányi polgármesteri hivatal létszáma tartozik, összesen 128 fővel. A kijelölő határozatot a két önkormányzat egyébként januárban nem fogadta el, mivel úgy gondolta, hogy az különböző pénzügyi, földrajzi és egyéb nehézségekkel jár. Ezért az Oroszlányi Önkormányzat két okból a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordult. Egyrészt a kijelöléssel nem értett egyet, másrészt azzal sem, hogy a január 1-én megküldött határozat alapján január 1-i hatállyal jelölték ki az új szervezet megalakítását. Fizikálisan egy nap alatt lehetetlen egy szervezetet módosítani és átalakítani, ehhez két hónapos folyamatos egyeztetésre volt szükség. Kellettek pénzügyi információk, hogy a finanszírozást hogyan tudjuk biztosítani, egyéb olyan adatok, megegyezések melyeket a két önkormányzat szükség szerint elvégzett. Ennek eredményeként végül meg tudtunk állapodni a közös hivatal működtetéséről. Februárban az Oroszlányi Önkormányzat és a Szákszendi Önkormányzat képviselő-testülete külön-külön is elfogadta a módosítást, így március 1-től el tudott indulni a közös hivatali munka. Próbáljuk bevonni a szákszendieket is a helyi hivatal vérkeringésébe, azonban rengeteg operatív feladat vár még ránk. Egységes szervezetbe kell terelnünk a két hivatal működését. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az ismert okok miatt januárban és februárban nem tudták a szükséges döntéseket meghozni az önkormányzatok, ennek ellenére az ügyfeleket nem érte hátrány egyik településen sem”- nyilatkozta dr. File Beáta, a közös hivatal vezetője.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek