Közélet
2020. február 18.

Polgármesteri fórum

Hétfőn délelőtt fórumra invitálta a járás településeinek vezetőit, valamint Tatabánya polgármesterét Lazók Zoltán Oroszlány első embere. Az összejövetel témáját a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programjának bemutatása és további lehetséges támogatók bevonása adta.

„Januári, budapesti látogatásom alkalmával egyeztettem Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével az ügy fontosságáról. Immár 10 éve magam is a civil szervezet tagja vagyok, sokat járok a Felvidékre, érzékelem a határon túli magyarság problémáit”- mondta a házigazda városvezető. Az eseményen a projekt szervezőinek képviseletében részt vett Kun Ferencz alelnök és Petrovay László programigazgató.

A Szövetség a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában igyekszik lehetőségeit felhasználva segíteni a magyar kultúra, a nyelv és a kisebbségben élő közösségek ügyét. Több mint 28 ezer taggal és 500-nál is több helyi szervezettel rendelkezik, melyek közül 300 középiskolákban működő ifjúsági szervezet. Tevékenységük középpontjában a külhoni magyar családok iskolaválasztása áll, hiszen akit nem iratnak szülei magyar oktatási intézménybe, az jó eséllyel elveszik a közösség számára. Ennek érdekében az újszülötteket, az óvodásokat és az iskolakezdőket is megszólítják. 9000 újszülöttet köszöntöttek a Gólyahír Program keretében. Az adventi időszakban 22 ezer határon túli magyarul beszélő óvodásnak nyújtottak át ajándékot a magyar iskolaválasztásra bátorító levelükkel együtt. Tavasszal iskolatáskával köszöntötték a beiratkozó gyermekeket, a szeptemberi iskolakezdést követően pedig több mint 400 helyszínen 9000 magyar iskolakezdőnek adták át az összefogást jelképező ösztöndíjakat. Fontosnak tartják az óvónők és tanítónők megbecsülését, akik az iskolaválasztásban fontos szerepet töltenek be. A Magyar Iskolaválasztási Program mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre, 500 település önkormányzata, számos magánember és közéleti személyiség fogott össze a cél érdekébe.

Oroszlány az elsők között csatlakozott a támogatók sorába. A fórum résztvevői közül Lusztig Péter tatabányai alpolgármester, valamint Bogáth István kömlődi polgármester is pozitívan állt az ügyhöz. Az előzetes, személyes megkeresés eredményeként Szücs Attiláné dadi és Csonka László bokodi település vezető sem zárkózott el a jövőbeli támogatástól, együttműködéstől.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek