Közélet
2019. december 05.

A bányászok védőszentjére emlékeztek

A bányászok, kohászok, tüzérek, építészek, ágyú- és harangöntők védőszentjére emlékeztek szerda délután a Borbálán.

Mint azt Dancs Józseftől megtudtuk, a hagyományokhoz híven idén is Szent Borbála szobrának megkoszorúzásával ért véget a Borbála napok, melyet a titokban megkeresztelkedett védőszentről elnevezett városrész közösségi házának nyugdíjas klubja szervezett, közösen a Bányász Nyugdíjas Szakszervezettel.

A 2017 augusztusában leleplezett szobor felállítását a Borbálai Nyugdíjas Klub kezdeményezte, és mivel sikerült megnyerniük Lazók Zoltán polgármester és az akkor regnáló képviselő testület támogatását, az emlékhely meg is valósulhatott. Ezzel egy újabb hagyomány ápolására nyílt lehetőség – mondta el Torma Lajos az Oroszlányi Bánya és Energiaipari Szakszervezet elnöke a szobornál tartott beszédében, melyben a szentté avatott Borbála életének részleteiről is megosztott néhány gondolatot.

A rövid emlékező beszédet, és Cservenák Erzsébet megható előadását követően elsőként Lazók Zoltán polgármester és File Beáta jegyző helyeztek el Oroszlány Önkormányzata nevében koszorút a szobor talapzatánál, majd civil szervezetek, egyesületek, intézmények képviselői hajtottak fejet Szent Borbálára emlékezve.

A megemlékezés a bányász himnusz közös eléneklésével ért véget.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek