Közélet
2019. december 02.

Dalos advent

Vasárnap elkezdődött az V. Oroszlányi Adventi Vásár és Kulturális Programsorozat városunkban. Délután kettőkor a hagyományoké volt a főszerep, hiszen az OKSZÍK, az Oroszlányi Bányász Népdalkörrel közös szervezésben idén is megtartotta Adventi Népdalköri Találkozóját, mely a sorban immár a 29.

A rendezvényen Aranyosi Éva, az idén harminc éves Bányász Népdalkör vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Mint azt főszervezőtől megtudtuk, 30 évvel ezelőtt a találkozó ötlete nem a Bányász Népdalkör tagjaiban fogalmazódott meg, ők időközben vállalták magukra a házigazda szerepet.

- Nem tudom, hogy mennyire volt nívós a rendezvény harminc évvel ezelőtt, hiszen akkor még nem voltam tagja a népdalkörnek, de később volt egy időszak, amikor leesett a színvonala és azt egy ilyen tradíciókkal rendelkező találkozó esetében nem szabad hagyni. Akkor határoztuk el, hogy részt veszünk a szervezésben, hiszen nekünk van akkora ismeretségünk, hogy össze tudunk hozni egy olyan rendezvényt ahol leginkább a közönség szórakozik, nem pedig az előadók - emlékezett vissza Aranyosi Éva a kezdetekre, majd folytatta - Általában 10-12 csoportot szoktunk meghívni. Vannak olyan népdalkörök akik szinte állandó vendégeink. Ez annak köszönhető, hogy ők is hívnak minket, tehát kialakult egy baráti kapcsolat és mivel Oroszlányon ez az egyetlen olyan rendezvény amely népművészettel foglalkozik ilyen szinten, hát őket ilyenkor mindig szívesen látjuk.

Székely Antal önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke is részt vett a találkozón, aki szeretettel üdvözölte, nem csupán a fellépő csoportokat, de a közönség soraiban helyet foglalókat is.

Nagyon jó, hogy a találkozó hagyománya kialakult, és immár, közel három évtizede rendezzük meg, mert öröm látni, hogy amit Kodály Zoltánék elkezdtek, és amit a hetvenes években a Röpülj páva mozgalom tovább vitt, azaz a népdal továbbra is él. Szerencsés összekötni ezt a találkozót az adventi időszakkal, hiszen ez egy olyan ünnepre való várakozás időszaka, mely a családról, egymás tiszteletéről és a szeretetről szól, és én azt gondolom, hogy ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy akik itt egymást meghallgatják, talán egy kicsit több szeretettel fordulnak egymás felé - fogalmazott a képviselő.

Elsőként az Oroszlányi Bányász Népdalkör lépett színpadra, akik citerakísérettel színesítették előadásukat. Ebben az esztendőben igazán gazdag műsorral készültek a szervezők, hiszen a házigazdákon kívül, a vasárnapi rendezvényen fellépett a Fagyöngy Népdalkör, a Duna Népdalkör és Napraforgók Citerazenekar, a Harangvirág Dalkör, a Hóvirág Népdalkör, a Vilonyai Népdalkör, a Forrás Népdalkör és Hajnal Citeraegyüttes, a Búzavirág Népdalkör, valamint az Őszi Napfény Népdalkör összevont együttesei, a Fóti Asszonykórus és a Bakony Virágai Népdalkör. A találkozó nem csak a közönségnek segít ráhangolódni a közelgő ünnepre évről-évre, hiszen, mint azt Aranyosi Évától megtudtuk, maguk a fellépők is nagyon várják a közel három évtizede megrendezett eseményt.

- A csoportok nagyon szeretnek Oroszlányra jönni, sőt, azt is elmondhatom, hogy a művelődési ház vezetői, segítői, és a népdalkörök vezetői között már egy olyan kapcsolat alakult ki, hogy a keresztnevükön szólítják egymást. Vendégszeretőnek tartják a ház dolgozóit is, minket is és a várost is. Szeretnek minket és jó hírünket viszik - mondta.

A XXIX. Adventi Népdalköri Találkozó előadói a szabadtéri színpadon is bemutatkoztak, hiszen közösen léptek fel az V. Oroszlányi Adventi Vásár és Kulturális Programsorozat nyitó napján.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek